Bułeczki wiejskie z koperkiem

Zdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy na chleby wiejskie cieszą się na blogu sporą popularnością. Zazwyczaj są to wypieki z dodatkiem rozgniecionych ziemniaków, kefiru lub twarogu. Te wszystkie składniki wpływają na ich rustykalność, niepowtarzalny smak i ciekawy miąższ.

Na podobnej zasadzie można także upiec bułeczki. Do ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej dodałam serek wiejski oraz posiekany koperek. Wierzch wyrośniętych bułek posmarowałam białkiem i posypałam płatkami owsianymi z dodatkiem suszonych ziół.

Wyszły swojskie, a serek wiejski sprawił, że są bardzo delikatne, mimo, że zawierają sporo mąki z pełnego ziarna

Zdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
5.0 z 1 ocen Bułeczki wiejskie z koperkiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 7 min. Porcje: 8 Składniki

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 200 g serka wiejskiego
  • 350 ml letniej wody
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Wierzch:
  • białko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • łyżka ulubionych suszonych ziół
Przepis
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, serek wiejski, posiekany koperek, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
  2. Ciasto zostawiamy w misie na godzinę. Gdy wyrośnie dzielimy je na 8 części.
  3. Skrapiamy dłonie oliwą (dzięki temu nie będzie się lepiło) i formujemy podłużne bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
  4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy płatkami owsianymi z suszonymi ziołami.
  5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w trybie góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 17 minut.
  6. Rumiane bułeczki przekładamy na kuchenną kratkę. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i masłem.

Przepisy z tych kategorii

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb tostowy z mascarpone

Chleb tostowy z mascarpone

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Bułeczki z parmezanem i oregano

Bułeczki z parmezanem i oregan…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem
1

Chleb na zakwasie z jalapeño i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pieczone ziemniaki z serkiem czosnkowym i boczkiem
2

Pieczone ziemniaki z serkiem c…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gofry jak greckie placki z cukinii
1

Gofry jak greckie placki z cuk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka ziemniaczana z halloumi i prosciutto
1

Sałatka ziemniaczana z halloum…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gnudi w pomidorowym sosie z pomarańczą i rozmarynem
1

Gnudi w pomidorowym sosie z po…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu