Bułeczki wiejskie z koperkiem

Zdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy na chleby wiejskie cieszą się na blogu sporą popularnością. Zazwyczaj są to wypieki z dodatkiem rozgniecionych ziemniaków, kefiru lub twarogu. Te wszystkie składniki wpływają na ich rustykalność, niepowtarzalny smak i ciekawy miąższ.

Na podobnej zasadzie można także upiec bułeczki. Do ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej dodałam serek wiejski oraz posiekany koperek. Wierzch wyrośniętych bułek posmarowałam białkiem i posypałam płatkami owsianymi z dodatkiem suszonych ziół.

Wyszły swojskie, a serek wiejski sprawił, że są bardzo delikatne, mimo, że zawierają sporo mąki z pełnego ziarna

Zdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
5.0 z 1 ocen Bułeczki wiejskie z koperkiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 7 min. Porcje: 8 Składniki

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 200 g serka wiejskiego
  • 350 ml letniej wody
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Wierzch:
  • białko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • łyżka ulubionych suszonych ziół
Przepis
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, serek wiejski, posiekany koperek, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
  2. Ciasto zostawiamy w misie na godzinę. Gdy wyrośnie dzielimy je na 8 części.
  3. Skrapiamy dłonie oliwą (dzięki temu nie będzie się lepiło) i formujemy podłużne bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
  4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy płatkami owsianymi z suszonymi ziołami.
  5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w trybie góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 17 minut.
  6. Rumiane bułeczki przekładamy na kuchenną kratkę. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i masłem.

Przepisy z tych kategorii

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb tostowy z mascarpone

Chleb tostowy z mascarpone

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Bułeczki z parmezanem i oregano

Bułeczki z parmezanem i oregan…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Świeża makrela pieczona z pomidorkami

Świeża makrela pieczona z pomi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Omlet francuski z czosnkiem niedźwiedzim i fetą
2

Omlet francuski z czosnkiem ni…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb