Bułeczki wiejskie z koperkiem

Zdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy na chleby wiejskie cieszą się na blogu sporą popularnością. Zazwyczaj są to wypieki z dodatkiem rozgniecionych ziemniaków, kefiru lub twarogu. Te wszystkie składniki wpływają na ich rustykalność, niepowtarzalny smak i ciekawy miąższ.

Na podobnej zasadzie można także upiec bułeczki. Do ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej dodałam serek wiejski oraz posiekany koperek. Wierzch wyrośniętych bułek posmarowałam białkiem i posypałam płatkami owsianymi z dodatkiem suszonych ziół.

Wyszły swojskie, a serek wiejski sprawił, że są bardzo delikatne, mimo, że zawierają sporo mąki z pełnego ziarna

Zdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki wiejskie z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
5.0 z 1 ocen Bułeczki wiejskie z koperkiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 7 min. Porcje: 8 Składniki

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 200 g serka wiejskiego
  • 350 ml letniej wody
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Wierzch:
  • białko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • łyżka ulubionych suszonych ziół
Przepis
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, serek wiejski, posiekany koperek, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
  2. Ciasto zostawiamy w misie na godzinę. Gdy wyrośnie dzielimy je na 8 części.
  3. Skrapiamy dłonie oliwą (dzięki temu nie będzie się lepiło) i formujemy podłużne bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut.
  4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy płatkami owsianymi z suszonymi ziołami.
  5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w trybie góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 17 minut.
  6. Rumiane bułeczki przekładamy na kuchenną kratkę. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i masłem.

Przepisy z tych kategorii

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb tostowy z mascarpone

Chleb tostowy z mascarpone

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Bułeczki z parmezanem i oregano

Bułeczki z parmezanem i oregan…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Makaron z pieczoną papryką i domowym ziołowym pesto

Makaron z pieczoną papryką i d…

Beti Beti
kruche babeczki

Kurczak zagrodowy w ziołach prowansalskich z pieczoną dynią
2

Kurczak zagrodowy w ziołach pr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!