Bułeczki jaglane z migdałami i rodzynkami
„Od pewnego czasu eksperymentuję też z pieczywem bezglutenowym. Trudno mnie w tej materii zadowolić. Przyzwyczajona przez lata do pulchnego, chrupiącego pieczywa domowego z trudem akceptuję to tak odmienne pieczywo. Nie zniechęcam się jednak bo widzę, że z każdym dniem czuję się lepiej. Mam zdecydowanie lepsze samopoczucie i więcej energii. Jest jeszcze jedna korzyść z tego. Większość mąk bezglutenowych to mąki bardzo zdrowe i rzadko używane w codziennej kuchni. Tak trudno czasem po nie sięgnąć, głównie z przyzwyczajenia. Potrzeba dopiero problemów zdrowotnych by je zauważyć.
Wstyd się przyznać ale tak było w moim przypadku. Komosa ryżowa, tapioka czy amarantus dopiero teraz pojawiły się w mojej diecie. Również kaszę jaglaną omijałam szerokim łukiem. Teraz w mojej spiżarni zawsze jest jej spory zapas. I to ona właśnie była ostatnio przedmiotem moich eksperymentów. W ich wyniku powstały pyszne, słodkie bułeczki jaglane z dodatkiem migdałów i siemienia lnianego. Idealne na śniadanie. Ja zajadam je z ulubionym twarożkiem lub domową marmoladą. Oczywiście nie przypominają swoją strukturą klasycznych bułeczek pieczonych z mąki pszennej na drożdżach ale mnie bardzo smakują. I do tego jakie zdrowe.”
Bułeczki jaglane z migdałami i rodzynkami (przepis własny)
Składniki na 4 sztuki
150g kaszy jaglanej
100g migdałów bez skórki
2 łyżki złocistego siemienia lnianego
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
1 łyżka miodu
pół dojrzałego banana
90ml wody
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
garść rodzynek
szczypta soli
Kaszę jaglaną zmielić w młynku do kawy na mąkę. Uprażyć na suchej patelni aby pozbyć się goryczki. Rozdrobnić w malakserze migdały z siemieniem lnianym. Dodać pokrojonego banana i wodę. Miksować wszystko razem przez chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać zawartość do mąki jaglanej. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitego, dość lepkiego ciasta. Powinno mieć taką konsystencję by dało się z niego ulepić kule, ale jednocześnie nie będą się rozlewać na blasze. W razie potrzeby należy dosypać trochę mąki. Wszystko zależy od wielkości banana. Gdyby było zbyt ścisłe to wówczas dolać odrobinę wody. Podzielić masę na cztery części i z każdej z nich oprószonymi mąką jaglaną rękami uformować kule. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć, ale nie za mocno. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180⁰C przez 25 minut (do suchego patyczka). W razie konieczności przykryć bułeczki folią aluminiową i piec trochę dłużej. Upieczone bułeczki wystudzić na kracie kuchennej.
Smacznego :) Aronia
Szeroki wybór produktów Superfoods można znaleźć w sklepie internetowym http://sklepagnex.pl/