Bułeczki drożdżowe z serem i rodzynkami
Dzień dobry :-) Wypieków drożdżowych ciąg dalszy. Dzieci kolejny raz chciały więc tym razem powstały bułeczki z serem i rodzynkami. Bułeczki wyszły pyszne. Polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)
Składniki ciasto:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g stopionego masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
Masa serowa:
- 300 g półtłustego twarogu
- 2 - 3 garście rodzynek
- 1 żółtko + 1 białko do posmarowania bułeczek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki drobnego cukru
1. Najpierw przygotowujemy rozczyn: Do miseczki dajemy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, odbieramy 2 łyżki cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rodzynki wrzucamy na chwilę do kubka z wrzącą wodą, żeby ładnie nam zmiękły. Po 10 minutach odsączamy z wody i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Ja je dodatkowo posiekałam nożem.
2. W międzyczasie roztapiamy masło. Do misy robota dajemy resztę cukru, mąki, jajko, nasz rozczyn i masło. Wyrabiamy ciasto. Ma być gładkie. Ciasto możemy oczywiście wyrobić ręcznie ;-)
3. Teraz miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ma podwoić swoją objętość.
4. Do miski dajemy ser, rodzynki, dodajemy oba cukry i żółtko. Mieszamy. Stolnicę podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i zagniatamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie - trzy części (w zależności od tego jakiej wielkości bułeczki chcemy).
6. Teraz musimy rozwałkować je na prostokąt około 50 cm na 30 cm. Następnie smarujemy naszą masą serową zostawiając z szerszych stron po dwa cm z jednej i drugiej strony bez farszu.
7. Ciasto zawijamy jak na roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy ostrym nożem na 1 - 1,5 cm kawałki.
8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, nasze bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Zostawiamy na chwilę, żeby wyrosły, smarujemy białkiem. Pieczemy z termo obiegiem około 12 - 15 minut do zrumienienia. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia. Smacznego :-)