Bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką
Drożdżówki nieodłącznie kojarzą mi się z celebrowaniem niedzieli. To jeden z tych wypieków, które w moim domu przygotowuje się zawsze przed obiadem, aby ciasto zdążyło spokojnie wyrosnąć w trakcie, gdy rosół mruga na ogniu, a pieczeń spokojnie dochodzi w piekarniku. Ciepło z gotujących się potraw sprawia, że drożdże mają odpowiedni mikroklimat do pracy, unosząc słodki placek lub kuszące bułeczki. O tej porze roku najczęściej pojawia się oczywiście ciasto ze śliwkami. Jednakże czasami, gdy akurat najdzie nas ochota, pieczemy puszyste bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką. Dlatego właśnie dzisiaj dzielę się z Wami tym prostym przepisem, idealnym na niedzielne popołudnie.
W tym przepisie na bułeczki drożdżowe celowo nie podaję od razu, z jakim nadzieniem je przygotujemy, ponieważ ilość możliwości jest nieskończona. Często lądują w nich jednak jabłka z cynamonem lub twaróg utarty z jakami, cukrem i wanilią, na które podałem receptury poniżej. Jednakże możecie wybrać dowolne sezonowe owoce, czy domowe konfitury (dobre sklepowe też dadzą radę). Bułeczki drożdżowe smakują wspaniale w każdej formie, a za sprawą solidnej porcji kruszonki wprost nie można im się oprzeć. To idealny wypiek na chłodniejsze jesienne dni. ?
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką
Ilość porcji: ok. 16 sztuk Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży lub 15 g suszonych
- 50 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Do posmarowania:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Nadzienie serowe (na 16 sztuk):
- 500 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
Nadzienie jabłkowe (na 16 sztuk):
- 1 kg jabłek
- 50 g cukru (najlepiej trzcinowego)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe
- Przygotuj zaczyn, rozprowadzając drożdże w letnim, lecz nie gorącym mleku. Kolejno wsyp łyżkę cukru oraz łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut i poczekaj, aż drożdże się wzburzą. (W przypadku suchych drożdży pomiń ten krok, dodając je od razu do mąki).
- Mąkę wymieszaj z pozostałym cukrem. Wlej zaczyn, wbij jajka oraz dodaj roztopione i przestudzone masło. Ciasto wymieszaj za pomocą łyżki do połączenia się składników, a następnie zacznij powoli zagniatać. Ja ciasto wyrabiam w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne, lecz nadal trochę klejące. Wtedy wychodzi najdelikatniejsze po upieczeniu. Przy ręcznym wyrabianiu trzeba podsypywać je sporą ilością mąki. Wyrobione ciasto drożdżowe przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj wybrane nadzienie.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie na podsypanym mąką blacie i rozwałkuj na grubość ok. 6 mm. Powycinaj z niego koła o średnicy ok. 8 cm. Na środek każdego koła nałóż wybrane nadzienie, zlep niczym na pierogi, uformuj kształt bułeczki, a następnie łączenia ułóż spodem do dołu.
- Bułeczki układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę, zagniatając ją z posiekanego zimnego masła, mąki oraz cukru. Umieść ją w lodówce do momentu posypywania bułeczek.
- Bułeczki przed pieczeniem posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC do złotego koloru.
- Gotowe drożdżówki wystudź na kratce.
Nadzienie serowe
- Twaróg zmiksuj z pozostałymi składnikami do otrzymania gładkiej konsystencji. Można to zrobić za pomocą malaksera lub blendera.
Nadzienie jabłkowe
- Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i połącz z cukrem oraz cynamonem.