Bułeczki bao z tofu i warzywami

Mięciutkie, puszyste i absolutnie przepyszne bułeczki bao z tofu i warzywami i sosem kimchi mayo – są prostsze niż myślisz! Zrobisz je samodzielnie w domu łatwo i szybko, a naprawdę warto, bo smakują obłędnie! Potrzebujesz tylko parownika – może to być ten bambusowy, ten w thermomixie lub innej maszynie, może być urządzenie do gotowania na parze, ale może być też garnek z durszlakiem i pokrywką – też się uda!
Bułeczki bao z tofu i warzywami
Rodzaj potrawy: wegańskie, wegetariańskie, bez laktozy
Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut wyrastania
Liczba porcji: 8 bułeczek
Składniki na bułeczki bao z tofu i warzywami:
Składniki na bułeczki:
- 220 g mąki pszennej
- ⅓ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 120 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka oleju + do smarowania
Składniki na sos kimchi mayo:
- 50 g kimchi
- 2,5 łyżki majonezu wege lub zwykłego
- ½ łyżeczki srirachy
Pozostałe składniki:
- 180 g tofu wędzonego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka pasty gochujang (lub srirachy)
- 1 ogórek
- 1 marchewka
- 4 rzodkiewki
- sok z ½ limonki
- 1 garść pokruszonych i uprażonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Jak przygotować bułeczki bao z tofu i warzywami:
- Wszystkie składniki na bułeczki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub w malakserze). Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, każdą wałkujemy na kształt owalu na grubość około 0,5 cm. Smarujemy lekko olejem i składamy na pół, lekko dociskając. Gotujemy na parze 20 minut.
- Tofu kroimy na plasterki. Mieszamy ze sobą sos sojowy, syrop klonowy oraz pastę gochujang i maczamy w tym tofu. Odstawiamy na godzinę. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 220°C (termoobieg).
- Składniki na sos kimchi mayo blendujemy. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki (jullienne), ogórka i rzodkiewkę w plasterki. Gotowe bao otwieramy, smarujemy sosem, układamy marchewkę i tofu, ogórka i rzodkiewki. Posypujemy szczypiorkiem i orzeszkami.
Smacznego!
Masz ochotę na więcej Azji? Spróbuj tego pad thaia ze szparagami albo prażonego bobu po azjatycku!