Bułeczki bao z tofu i warzywami

Bułeczki bao z tofu i warzywami

Mięciutkie, puszyste i absolutnie przepyszne bułeczki bao z tofu i warzywami i sosem kimchi mayo – są prostsze niż myślisz! Zrobisz je samodzielnie w domu łatwo i szybko, a naprawdę warto, bo smakują obłędnie! Potrzebujesz tylko parownika – może to być ten bambusowy, ten w thermomixie lub innej maszynie, może być urządzenie do gotowania na parze, ale może być też garnek z durszlakiem i pokrywką – też się uda!

Zdjęcie - Bułeczki bao z tofu i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBułeczki bao z tofu i warzywami

Rodzaj potrawy: wegańskie, wegetariańskie, bez laktozy

Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut wyrastania

Liczba porcji: 8 bułeczek

 

Składniki na bułeczki bao z tofu i warzywami:

Składniki na bułeczki:

  • 220 g mąki pszennej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju + do smarowania

Składniki na sos kimchi mayo:

  • 50 g kimchi
  • 2,5 łyżki majonezu wege lub zwykłego
  • ½ łyżeczki srirachy

Pozostałe składniki:

  • 180 g tofu wędzonego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka pasty gochujang (lub srirachy)
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 4 rzodkiewki
  • sok z ½ limonki 
  • 1 garść pokruszonych i uprażonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
 
 

Jak przygotować bułeczki bao z tofu i warzywami:

  • Wszystkie składniki na bułeczki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub w malakserze). Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, każdą wałkujemy na kształt owalu na grubość około 0,5 cm. Smarujemy lekko olejem i składamy na pół, lekko dociskając. Gotujemy na parze 20 minut.
  • Tofu kroimy na plasterki. Mieszamy ze sobą sos sojowy, syrop klonowy oraz pastę gochujang i maczamy w tym tofu. Odstawiamy na godzinę. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 220°C (termoobieg).
  • Składniki na sos kimchi mayo blendujemy. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki (jullienne), ogórka i rzodkiewkę w plasterki. Gotowe bao otwieramy, smarujemy sosem, układamy marchewkę i tofu, ogórka i rzodkiewki. Posypujemy szczypiorkiem i orzeszkami. 

Smacznego!

Masz ochotę na więcej Azji? Spróbuj tego pad thaia ze szparagami albo prażonego bobu po azjatycku!

Zdjęcie - Bułeczki bao z tofu i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów