Bûche au chocolat - czekoladowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i porzeczkami
Oto wyprawa do lasu w wydaniu Fudskłera! Etap pierwszy: znaleźć drwala, który rąbnie nam pieniek. Etap drugi: napełnić go bitą śmietaną i czerwonymi porzeczkami. Etap trzeci: wysmarować czekoladą i ozdobić zielskiem w postaci leśnego mchu. Etap czwarty: spałaszować ze smakiem! Oczywiście etap pierwszy to żart, bo pieniek trzeba upiec, ale drwal może się tutaj również przydać do porządnego ubicia białek! Bo w końcu to przepis na najbardziej odjechaną roladę biszkoptową, przypominającą polano drewna. :D Bûche au chocolat to bardzo popularny przepis we Francji, Quebecu i chyba całej Frankofonii. Zwykle piecze się go na Boże Narodzenie (stąd też oryginalna nazwa Bûche de Noël lub Yule Log), ale ja uważam, że to błąd, bo latem możemy roladę nadziać świeżymi owocami i ozdobić w nieco inny sposób. Przepis ten jest wbrew pozorom bardzo prosty. Jeśli tylko potrafimy upiec biszkopt, to na pewno się uda. Dodatkowo ciasto wymaga odpalenia piekarnika na maksymalnie 15 minut, więc nawet w tak gorące dni, jak teraz, możemy się za niego zabrać.
*
SKŁADNIKI
na 10-12 porcji
Rolada biszkoptowa:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jadalny mech:
- 100 g upieczonego ciasta szpinakowego
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru pudru z wanilią
- 150 g czerwonych porzeczek
Ganache czekoladowy:
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g gorzkiej czekolady
* PRZYGOTOWANIE
Rolada biszkoptowa Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wsypuj cukier, nie przerywając ubijania. Gdy uzyskasz lśniącą pianę, dodawaj po jednym żółtku i nadal miksuj. Obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao przesiej do osobnej miski i kolejno dodawaj partiami do ubitych jajek. Masę mieszaj delikatnie łyżką, aż do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 28 x 35 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej biszkoptowe ciasto i wyrównaj je szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 10-12 minut do suchego patyczka.
Kuchenną ściereczkę posyp równomiernie cukrem pudrem i przełóż na nią jeszcze gorący biszkopt. Zdejmij papier i odkrój około 5 cm kawałek ciasta (od strony dłuższego boku). Następnie oba kawałki ciasta zwiń niczym roladę wzdłuż dłuższego boku i odstaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat, jak upiec idealny biszkopt znajdziesz tutaj.
Jadalny mech Mech upiecz według przepisu na roladę szpinakową Leśny Mech, zmniejszając ilość składników do ¼ porcji. Następnie ciasto pokrusz.
Krem śmietankowy z porzeczkami Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij na sztywny krem. Na sam koniec dodaj obrane porzeczki i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Roladę biszkoptową delikatnie rozwiń i posmaruj ją przygotowanym kremem. Następnie zwiń ją ponownie. Podobnie postąp z pozostawionym małym kawałkiem rolady. Obie rolady ułóż zawiniętą częścią do dołu i przygotuj ganache.
Ganache czekoladadowy Śmietanę kremówkę umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia. Wrzuć drobno posiekaną czekoladę tak, aby została przykryta ona płynem i odstaw na 1-2 minuty, a następnie energicznie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.
Ganache nakładaj łyżką na przygotowaną roladę biszkoptową i za pomocą łyżki utwórz fakturę kory drzewa. Mały kawałek ciasta przyklej za pomocą czekolady do dużego. Roladę biszkoptową bûche au chocolat na sam koniec posyp pokruszonym mchem i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny.
*