Bucattini z tuńczykiem

Zdjęcie - Bucattini z  tuńczykiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio ciągle jestem w rozjazdach: tydzień spędziłam u rodziców, zaliczyłam wesele siostry, jutro wybywam zaś nad morze. Brak mi czasu na stanie przy garnkach, dlatego też potrawy które ostatnio przyrządzam charakteryzują się szybkością przygotowania. Tak też jest z tą pastą. Szybko, łatwo, smacznie. Idealnie. Przepis na to danie znalazłam na blogu Myszy Klapsiary. Zrezygnowałam tylko z dodatku fixu i dałam trochę więcej pomidorów. Bardzo nam taki obiadek smakował.

Ponieważ do przygotowania użyłam pomidorów, dodaję tą potrawę jako moją pierwszą (i mam nadzieję, że nie ostatnią) propozycję do akcji "Pomidorowy sezon" zorganizowanej przez Olgę Smile.

Zdjęcie - Bucattini z  tuńczykiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(podaję za Myszą Klapsiarą, w nawiasach moje modyfikacje):

- 400 g makaronu bucattini

- puszka pomidorów bez skórki (dałam prawie dwie puszki)

- puszka groszku konserwowego

- puszka tuńczyka w sosie własnym

- 2 cebule

- 2 ząbki czosnku (dałam trzy naprawdę duże ząbki)

- opakowanie fix knorr do spaghetti (opuściłam ten składnik)

- zioła prowansalskie  (dałam suszoną bazylię i oregano)

- oliwa do smażenia

- parmezan

Wykonanie:

Pokrojone w kostkę cebule zeszklić na patelni. Dodać drobno posiekane ząbki czosnku oraz pomidory. Chwilę razem pogotować (aż do odparowania części wody z pomidorów). Sos zmiksować przy pomocy blendera. Dodać odsączony groszek i tuńczyka. Przyprawić do smaku. Tak przygotowany sos podawać z makaronem ugotowanym al dente. Całość posypać startym parmezanem. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Makaron z sepią z łososiem i anchois

Makaron z sepią z łososiem i a…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pstrąg tęczowy na maśle z domowym makaronem i wstążkami marchewki

Pstrąg tęczowy na maśle z domo…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Papardelle z groszkiem i łososiem w miętowym sosie
5

Papardelle z groszkiem i łosos…

Mr. & Mrs. Sandman Mr. & Mrs. Sandman
Mr. & Mrs. Sandman

Jaglanka z sosem Tahini i granatem
1

Jaglanka z sosem Tahini i gran…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pieczony łosoś z czosnkiem i natką pietruszki
2

Pieczony łosoś z czosnkiem i n…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Indonezyjski smażony ryż z makrelą
1

Indonezyjski smażony ryż z mak…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z wędzonego pstrąga i soczewicy ze śmietankowym sosem

Sałatka z wędzonego pstrąga i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem
1

Pasta jajeczna z wędzonym pstr…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pastéis de Bacalhau - portugalskie krokiety z dorsza

Pastéis de Bacalhau - portugal…

food² food²
Food Square

Filet z mintaja z prażoną cebulką

Filet z mintaja z prażoną cebu…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Dorsz marynowany  w maślance
3

Dorsz marynowany w maślance

figmara figmara
figowe smaki