Brzoskwiniowy crumble – brzoskwinie pod kruszonką

Brzoskwiniowy crumble – brzoskwinie pod kruszonką

Kwintesencja lata – soczyste pieczone brzoskwinie z chrupiącą rozpływającą się w ustach maślaną kruszonką, koniecznie podane z lodami dla ochłody. Kocham crumble! Kocham kruszonkę i uważam, że nigdy jej za wiele, dlatego ten deser jest idealny. To praktycznie tylko owoce pod kruszonką. To co powiecie na ten brzoskwiniowy crumble? Mamy chętnych na ten letni super deser?

Zdjęcie - Brzoskwiniowy crumble – brzoskwinie pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBrzoskwiniowy crumble – brzoskwinie pod kruszonką

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 10 minut + 35 minut pieczenia

 

Składniki na brzoskwiniowy crumble:

Składniki na masę brzoskwiniową:

  • 6-7 brzoskwiń
  • ¼ szklanki miodu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ½ łyżeczki kardamonu

Składniki na kruszonkę:

  • 115 g masła
  • ⅓ szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ¼ szklanki posiekanych migdałów
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • lody lub jogurt grecki

 

Jak przygotować brzoskwiniowy crumble?

  • Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
  • Brzoskwinie pozbawiamy pestki i kroimy w ćwiartki, umieszczamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Miód mieszamy z wanilią, mąką i kardamonem, mieszamy całość z brzoskwiniami.
  • Masło roztapiamy w rondelku z cukrem. Zdejmujemy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wykładamy na brzoskwinie.
  • Pieczemy 20 minut, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 15 minut. 
  • Studzimy 5-10 minut, podajemy z lodami lub jogurtem greckim.

Smacznego!

Już po sezonie na brzoskwinie? Spróbujcie ten żurawinowy crumble, który będzie idealny na zimę! Wiosną z kolei świetny będzie ten z rabarbarem.

Zdjęcie - Brzoskwiniowy crumble – brzoskwinie pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów