Brzoskwiniowy crumble – brzoskwinie pod kruszonką

Kwintesencja lata – soczyste pieczone brzoskwinie z chrupiącą rozpływającą się w ustach maślaną kruszonką, koniecznie podane z lodami dla ochłody. Kocham crumble! Kocham kruszonkę i uważam, że nigdy jej za wiele, dlatego ten deser jest idealny. To praktycznie tylko owoce pod kruszonką. To co powiecie na ten brzoskwiniowy crumble? Mamy chętnych na ten letni super deser?
Brzoskwiniowy crumble – brzoskwinie pod kruszonką
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut + 35 minut pieczenia
Składniki na brzoskwiniowy crumble:
Składniki na masę brzoskwiniową:
- 6-7 brzoskwiń
- ¼ szklanki miodu
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- ½ łyżeczki kardamonu
Składniki na kruszonkę:
- 115 g masła
- ⅓ szklanki cukru brązowego
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki kardamonu
- ¼ szklanki posiekanych migdałów
- szczypta soli
Dodatkowo:
- lody lub jogurt grecki
Jak przygotować brzoskwiniowy crumble?
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (termoobieg).
- Brzoskwinie pozbawiamy pestki i kroimy w ćwiartki, umieszczamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Miód mieszamy z wanilią, mąką i kardamonem, mieszamy całość z brzoskwiniami.
- Masło roztapiamy w rondelku z cukrem. Zdejmujemy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wykładamy na brzoskwinie.
- Pieczemy 20 minut, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 15 minut.
- Studzimy 5-10 minut, podajemy z lodami lub jogurtem greckim.
Smacznego!
Już po sezonie na brzoskwinie? Spróbujcie ten żurawinowy crumble, który będzie idealny na zimę! Wiosną z kolei świetny będzie ten z rabarbarem.