Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami

Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na pesto:
  • 80 g pestek słonecznika
  • 60 ml oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 60 g rukoli
  • 20 g liści bazylii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz
na bruschettę:
  • 2 bagietki o dł. 25 cm
  • 400 g pomidorów koktajlowych
  • 4-5 liści bazylii
  • 1½-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Zblenduj wszystkie składniki pesto do ulubionej konsystencji. Jeżeli konsystencja będzie zbyt zwarta, dolej więcej oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno. Dopraw do smaku, jeśli to konieczne.


Bagietki pokrój na ukośne kromki i posmaruj je olejem Kujawski. Ułóż kromki na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 4-5 min., do zarumienienia. Po zapiekaniu rozsmaruj na każdej kromce po łyżce pesto.


Pomidorki pokrój w kostkę, bazylię z grubsza posiekaj. W średniej misce wymieszaj pomidory, ocet balsamiczny, bazylię i dopraw solą oraz pieprzem. Całość wyłóż na przygotowane grzanki.


Doskonała przekąska lub przystawka na każdą uroczystość. Dodatek oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno doskonale uzupełni niedobory wit. E, a zawartość beta-karotenu, lecytyny oraz kwasów omega-6, także pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.



Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Przepisy z tych kategorii

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Surówka z pora i kukurydzy

Surówka z pora i kukurydzy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chłodnik ukraiński

Chłodnik ukraiński

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Złota kapusta według Agnieszki Maciąg

Złota kapusta według Agnieszki…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Przepisy z tych kategorii

Kurczakowe kulki

Kurczakowe kulki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kurczak z marchewką i szparagami

Kurczak z marchewką i szparaga…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Boczniaki z ciecierzycą i porami

Boczniaki z ciecierzycą i pora…

figmara figmara
figowe smaki

Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą

Łazanki z boczkiem i kiszoną m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kurczak z brokułami i groszkiem cukrowym

Kurczak z brokułami i groszkie…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia