Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami

Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bruschetta z pesto słonecznikowym i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na pesto:
  • 80 g pestek słonecznika
  • 60 ml oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 60 g rukoli
  • 20 g liści bazylii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz
na bruschettę:
  • 2 bagietki o dł. 25 cm
  • 400 g pomidorów koktajlowych
  • 4-5 liści bazylii
  • 1½-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Zblenduj wszystkie składniki pesto do ulubionej konsystencji. Jeżeli konsystencja będzie zbyt zwarta, dolej więcej oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno. Dopraw do smaku, jeśli to konieczne.


Bagietki pokrój na ukośne kromki i posmaruj je olejem Kujawski. Ułóż kromki na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 4-5 min., do zarumienienia. Po zapiekaniu rozsmaruj na każdej kromce po łyżce pesto.


Pomidorki pokrój w kostkę, bazylię z grubsza posiekaj. W średniej misce wymieszaj pomidory, ocet balsamiczny, bazylię i dopraw solą oraz pieprzem. Całość wyłóż na przygotowane grzanki.


Doskonała przekąska lub przystawka na każdą uroczystość. Dodatek oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno doskonale uzupełni niedobory wit. E, a zawartość beta-karotenu, lecytyny oraz kwasów omega-6, także pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.



Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy