Brukselka duszona z dynią i pieczarkami
Jako osoba niezbyt lubiąca ziemniaki do obiadu, ciągle poszukuję dla nich zastępstwa. Dzisiaj proponuję wspaniały zestaw trzech warzyw, które bardzo dobrze się za sobą komponują zarówno pod względem smaku jak i wyglądu. Jarzynka musi być dobrze doprawiona dlatego nie żałujcie czosnku i cebuli ale kropką nad i jest tutaj koperek. Ja zrobiłam tę jarzynkę jako dodatek do obiadu ale myślę, że można dodać do niej trochę wędzonego boczku i będzie wspaniała przekąska na kolację. Następnym razem tak zrobię:)
Składniki:
- 300 g brukselki
- 200 g pieczarek
- ok. 2 szklanek dyni (użyłam mrożonej)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku (można dać mniej jeśli ktoś nie lubi)
- koperek
- sól, pieprz
- olej
Brukselkę oczyścić z wierzchni liści, przekroić na pół lub ćwiartki. Pieczarki pokroić na cząstki lub w plasterki. Cebulę pokroić w krążki, czsonek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę po chwili czosnek, i chwilę przesmażyć. Dodać brukselkę, przemieszać, podlać ok.1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu ok. 10 min, od czasu doczasu mieszając. Dodać pieczarki i dynię i dusić jeszcze ok. 10 min. Przyprawić jarzynkę solą, pieprzem i mieloną papryką. Na sam koniec dodać koperek i dokładnie wymieszać. Podawać gorące.
Smacznego:)