Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi
Pogoda płata nam figle i zamiast długo oczekiwanej wiosny mamy znów zimową aurę. Dlatego ku poprawie nastroju proponuję przygotować to obłędnie czekoladowe brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi. Tego połączenia specjalnie nie trzeba polecać, bo każdy łasuch wie, że nie ma nic lepszego. Brownie z podanych przeze mnie proporcji wychodzi cudownie mokre, delikatne i wprost rozpływa się w ustach. To przede wszystkim zasługa dużej ilości tłuszczu z czekolady oraz masła i niewielkiej ilości mąki. Samo w sobie jest tak pyszne, że nie potrzebuje specjalnych dodatków, ale przecież lubimy się rozpieszczać! Dlatego postanowiłem wykorzystać je do tego rozpustnego deseru i podać je wraz z gęstym sosem karmelowym o bursztynowej barwie ze szczyptą soli morskiej, która tak cudownie potęguje słodycz. Do tego chrupiące, lekko podprażone orzechy laskowe i odrobina malin, aby stworzyć kontrapunkt dla słodyczy. Deser proponuję podać z porcją ulubionych lodów. Świetnie pasują oczywiście śmietankowe albo waniliowe, ale można wykorzystać również owocowe sorbety. Myślę, że to brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi zachwyci każdego łasucha. A podane w tak eleganckiej formie może być świetnym zakończeniem posiłku w gronie rodziny lub znajomych. ?
Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut
SKŁADNIKI
Brownie:
- 300 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
- 200 g masła
- 150 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 3 duże jajka (rozmiar L)
- 100 g mąki pszennej
Solony karmel:
- 250 g cukru (najlepiej drobnego, ale może być też zwykły kryształ)
- 50 ml wody
- 100 ml śmietany kremówki 30-36%
- 100 g masła
- duża szczypta soli morskiej
Dodatkowo:
- ok. 100 g orzechów laskowych bez skórki
- ulubione lody do podania, np. waniliowe lub śmietankowe
- ulubione owoce do podania, np. maliny
PRZYGOTOWANIE
Brownie
- Czekoladę posiekaj i przełóż do szklanej lub metalowej miski wraz z pokrojonym w kostkę masłem i cukrem. Miskę wstaw na garnek z gotującą się wodą (kąpiel wodną) i poczekaj, aż czekolada i masło się roztopią (kryształki cukru nadal mogą być delikatnie wyczuwalne). Masę odstaw do przestudzenia.
- Do letniej masy wbij kolejno jajka, ubijając całość trzepaczką bądź mikserem. Następnie wsyp mąkę i wymieszaj całość dokładnie.
- Blaszkę o wymiarach ok. 22x32 cm pokryj papierem do pieczenia i wylej nań czekoladową masę. Wyrównaj szpatułką.
- Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15-20 minut do preferowanego stopnia wypieczenia. Po 15 minutach będzie delikatne i mokre, zaś po 20 uzyskamy bardziej zwartą strukturę.
- Gotowe brownie wystudź całkowicie i pokrój na równe kwadraty.
Solony karmel
- Na patelnię o dużej średnicy wsyp cukier, wlej wodę i wymieszaj. Wstaw na mały gaz i podgrzewaj przez 10-15 minut, aż do uzyskania bursztynowego karmelu. Pamiętaj, aby w garnku nie mieszać w tym czasie ani razu. Można go wyłącznie delikatnie przechylać, aby karmel nabrał jednolitej barwy, a cukier równomiernie się rozpuścił.
- Do gotowego karmelu wrzuć masło oraz wlej śmietanę. (Uważaj, żeby się nie poparzyć. Reakcja będzie dość gwałtowna). Od razu zacznij energicznie mieszać do powstania jednolitej masy. Dodaj sól i wstaw z powrotem na gaz i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie odstaw do przestudzenia.
Podanie
- Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni na złoty kolor, a następnie delikatnie posiekaj lub utłucz w moździerzu.
- Na talerzach rozsmaruj sos karmelowy, ułóż kosteczki brownie i posyp całość orzechami. Deser podawaj ze świeżymi owocami i łyżką ulubionych lodów.