Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

Pogoda płata nam figle i zamiast długo oczekiwanej wiosny mamy znów zimową aurę. Dlatego ku poprawie nastroju proponuję przygotować to obłędnie czekoladowe brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi. Tego połączenia specjalnie nie trzeba polecać, bo każdy łasuch wie, że nie ma nic lepszego. Brownie z podanych przeze mnie proporcji wychodzi cudownie mokre, delikatne i wprost rozpływa się w ustach. To przede wszystkim zasługa dużej ilości tłuszczu z czekolady oraz masła i niewielkiej ilości mąki. Samo w sobie jest tak pyszne, że nie potrzebuje specjalnych dodatków, ale przecież lubimy się rozpieszczać! Dlatego postanowiłem wykorzystać je do tego rozpustnego deseru i podać je wraz z gęstym sosem karmelowym o bursztynowej barwie ze szczyptą soli morskiej, która tak cudownie potęguje słodycz. Do tego chrupiące, lekko podprażone orzechy laskowe i odrobina malin, aby stworzyć kontrapunkt dla słodyczy. Deser proponuję podać z porcją ulubionych lodów. Świetnie pasują oczywiście śmietankowe albo waniliowe, ale można wykorzystać również owocowe sorbety. Myślę, że to brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi zachwyci każdego łasucha. A podane w tak eleganckiej formie może być świetnym zakończeniem posiłku w gronie rodziny lub znajomych. ?

Zdjęcie - Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut

SKŁADNIKI

Brownie:

  • 300 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
  • 200 g masła
  • 150 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 3 duże jajka (rozmiar L)
  • 100 g mąki pszennej

 

  Solony karmel:

  • 250 g cukru (najlepiej drobnego, ale może być też zwykły kryształ)
  • 50 ml wody
  • 100 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 100 g masła
  • duża szczypta soli morskiej

 

  Dodatkowo:

  • ok. 100 g orzechów laskowych bez skórki
  • ulubione lody do podania, np. waniliowe lub śmietankowe
  • ulubione owoce do podania, np. maliny

PRZYGOTOWANIE

Brownie

  1. Czekoladę posiekaj i przełóż do szklanej lub metalowej miski wraz z pokrojonym w kostkę masłem i cukrem. Miskę wstaw na garnek z gotującą się wodą (kąpiel wodną) i poczekaj, aż czekolada i masło się roztopią (kryształki cukru nadal mogą być delikatnie wyczuwalne). Masę odstaw do przestudzenia.
  2. Do letniej masy wbij kolejno jajka, ubijając całość trzepaczką bądź mikserem. Następnie wsyp mąkę i wymieszaj całość dokładnie.
  3. Blaszkę o wymiarach ok. 22x32 cm pokryj papierem do pieczenia i wylej nań czekoladową masę. Wyrównaj szpatułką.
  4. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15-20 minut do preferowanego stopnia wypieczenia. Po 15 minutach będzie delikatne i mokre, zaś po 20 uzyskamy bardziej zwartą strukturę.
  5. Gotowe brownie wystudź całkowicie i pokrój na równe kwadraty.

 

  Solony karmel

  1. Na patelnię o dużej średnicy wsyp cukier, wlej wodę i wymieszaj. Wstaw na mały gaz i podgrzewaj przez 10-15 minut, aż do uzyskania bursztynowego karmelu. Pamiętaj, aby w garnku nie mieszać w tym czasie ani razu. Można go wyłącznie delikatnie przechylać, aby karmel nabrał jednolitej barwy, a cukier równomiernie się rozpuścił.
  2. Do gotowego karmelu wrzuć masło oraz wlej śmietanę. (Uważaj, żeby się nie poparzyć. Reakcja będzie dość gwałtowna). Od razu zacznij energicznie mieszać do powstania jednolitej masy. Dodaj sól i wstaw z powrotem na gaz i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie odstaw do przestudzenia.

 

  Podanie

  1. Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni na złoty kolor, a następnie delikatnie posiekaj lub utłucz w moździerzu.
  2. Na talerzach rozsmaruj sos karmelowy, ułóż kosteczki brownie i posyp całość orzechami. Deser podawaj ze świeżymi owocami i łyżką ulubionych lodów.

Zdjęcie - Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów