Brownie z bananami i solonym karmelem

Brownie z bananami i solonym karmelem
Zdjęcie - Brownie z bananami i solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie z bananami i solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie z bananami i solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie z bananami i solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Brownie z bananami i solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g dojrzałych bananów
  • 300 g cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 75 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 30 g ciemnego kakao
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • sos karmelowy:
  • 200 g śmietanki kremówki 30-36%
  • 150 g cukru
  • 75 g masła
  • ½ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie

Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Smażymy na 25 ml Kujawskiego z obu stron, aż lekko zmiękną. Odstawiamy.


Masło, pozostały olej i czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną do połączenia się składników.


Do masy czekoladowej dodajemy jajka, mąkę, kakao, cukier oraz sól i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej pergaminem. Na wierzchu układamy podsmażone banany i pieczemy 30 minut w 180ºC.


Cukier roztapiamy w szerokim garnku, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Gdy utworzy się złocisty karmel, dodajemy masło pokrojone w kostkę. Mieszamy.

Na koniec dodajemy kremówkę i jeszcze chwilę podgrzewamy, aż sos karmelowy stanie się gładki. Dodajemy sól i lekko studzimy.


Jeszcze ciepłym sosem polewamy brownie i schładzamy.




Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów