Bowl z quinoa, warzywami, jajkiem sadzonym i sosem tahini

Bowl z quinoa, warzywami, jajkiem sadzonym i sosem tahini

 

Śniadaniowy bowl z quinoa, warzywami, jajkiem sadzonym i sosem tahini to mój pomysł na słynną miskę rozmaitości, znaną również jako buddha bowl. To idealna propozycja dla tych, co lubią rozpocząć dzień na wytrawnie i potrzebują dużo energii o poranku. Chociaż tak naprawdę ta micha z komosą ryżową i solidną porcją warzyw może być równie dobrą opcją na lunch, obiad czy kolację. To danie równie dobrze smakuje na zimno, jak i na ciepło, dlatego idealnie pasuje do zabrania ze sobą w pudełku.

Do przygotowania śniadaniowej miski wykorzystałem miks trzech ziaren quinoa od Quality Food. Dotychczas korzystałem wyłącznie z białej komosy, ale muszę przyznać, że połączenie jej z czarną i czerwoną jest jeszcze lepsze i cieszy mnogością tekstur podczas jedzenia. Szykując przepis na ten śniadaniowy bowl, inspirowałem się trochę koreańskim bibimbapem. Dlatego pojawiły się w niej podobne dodatki, jak marchew pokrojona w słupki i podsmażona z ząbkiem czosnku, szpinak, jajko sadzone, czy sezam. Dodatkowo podsmażyłem małe pieczarki, doprawiając je sosem sojowym i podałem moją michę z garścią pomidorków koktajlowych i awokado. Do dania można dorzucić w wersji wegańskiej tofu zamiast jajka, jako źródło białka i wybrać inne ulubione, bądź sezonowe warzywa. Dlatego potraktujcie ten przepis przede wszystkim jako inspirację.

Ten śniadaniowy bowl z quinoa podałem z moim ulubionym bliskowschodnim sosem na bazie pasty sezamowej tahini, który jest doskonałym dodatkiem do warzyw i świetnie podkręca ich smak. Jeśli lubicie zdrowe i lekkie przepisy, to myślę, że ten zdecydowanie Was zachwyci. To idealny sposób na przemycenie sporej ilości warzyw do jednej michy. 🙂

Zdjęcie - Bowl z quinoa, warzywami, jajkiem sadzonym i sosem tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śniadaniowy bowl z quinoa, warzywami, jajkiem sadzonym i sosem tahini

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut

 

Składniki na bowl z quinoa, warzywami, jajkiem sadzonym i sosem tahini:

Bowl:

  • 250 g quinoa komosy ryżowej mieszanej Quality Food
  • 250 g małych pieczarek
  • 2 marchewki
  • 100 g młodych liści szpinaku
  • 1 dojrzałe awokado Haas
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 łyżeczka sezamu białego i czarnego
  • 1 ząbek czosnku.
  • olej do smażenia
  • sól

 

  Sos tahini:

  • 100 g pasty tahini Quality Food
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

 

Jak przygotować bowl z quinoa, warzywami, jajkiem sadzonym i sosem tahini?

  1. Quinoa opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do garnka, wlej pół litra wody i gotuj przez kwadrans. Odcedź.
  2. Małe pieczarki oczyść i podsmaż na oleju. Pod koniec smażenia wlej sos sojowy i wymieszaj. Odstaw.
  3. Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć zmiażdżony ząbek czosnku oraz marchew. Dodaj szczyptę soli i smaż, aż będzie al dente. Odstaw.
  4. Szpinak wrzuć na patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju i smaż przez chwilę, aż liście się skurczą. Odstaw.
  5. Jajka usmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż białko się zetnie. Odstaw.
  6. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  7. Przygotuj sos z pasty tahini: do kielicha blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj na gładki kremowy sos.
  8. Do dwóch misek nałóż ugotowaną komosę ryżową. Ułóż wszystkie dodatki, polej sosem tahini i posyp sezamem.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Bowl z quinoa, warzywami, jajkiem sadzonym i sosem tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wpis sponsorowany powstał we współpracy z De Care.

Kategorie przepisów