Bowl z quinoa, warzywami, jajkiem sadzonym i sosem tahini
Śniadaniowy bowl z quinoa, warzywami, jajkiem sadzonym i sosem tahini to mój pomysł na słynną miskę rozmaitości, znaną również jako buddha bowl. To idealna propozycja dla tych, co lubią rozpocząć dzień na wytrawnie i potrzebują dużo energii o poranku. Chociaż tak naprawdę ta micha z komosą ryżową i solidną porcją warzyw może być równie dobrą opcją na lunch, obiad czy kolację. To danie równie dobrze smakuje na zimno, jak i na ciepło, dlatego idealnie pasuje do zabrania ze sobą w pudełku.
Do przygotowania śniadaniowej miski wykorzystałem miks trzech ziaren quinoa od Quality Food. Dotychczas korzystałem wyłącznie z białej komosy, ale muszę przyznać, że połączenie jej z czarną i czerwoną jest jeszcze lepsze i cieszy mnogością tekstur podczas jedzenia. Szykując przepis na ten śniadaniowy bowl, inspirowałem się trochę koreańskim bibimbapem. Dlatego pojawiły się w niej podobne dodatki, jak marchew pokrojona w słupki i podsmażona z ząbkiem czosnku, szpinak, jajko sadzone, czy sezam. Dodatkowo podsmażyłem małe pieczarki, doprawiając je sosem sojowym i podałem moją michę z garścią pomidorków koktajlowych i awokado. Do dania można dorzucić w wersji wegańskiej tofu zamiast jajka, jako źródło białka i wybrać inne ulubione, bądź sezonowe warzywa. Dlatego potraktujcie ten przepis przede wszystkim jako inspirację.
Ten śniadaniowy bowl z quinoa podałem z moim ulubionym bliskowschodnim sosem na bazie pasty sezamowej tahini, który jest doskonałym dodatkiem do warzyw i świetnie podkręca ich smak. Jeśli lubicie zdrowe i lekkie przepisy, to myślę, że ten zdecydowanie Was zachwyci. To idealny sposób na przemycenie sporej ilości warzyw do jednej michy. 🙂
Śniadaniowy bowl z quinoa, warzywami, jajkiem sadzonym i sosem tahini
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
Składniki na bowl z quinoa, warzywami, jajkiem sadzonym i sosem tahini:
Bowl:
- 250 g quinoa komosy ryżowej mieszanej Quality Food
- 250 g małych pieczarek
- 2 marchewki
- 100 g młodych liści szpinaku
- 1 dojrzałe awokado Haas
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 jajka
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka sezamu białego i czarnego
- 1 ząbek czosnku.
- olej do smażenia
- sól
Sos tahini:
- 100 g pasty tahini Quality Food
- 50 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Jak przygotować bowl z quinoa, warzywami, jajkiem sadzonym i sosem tahini?
- Quinoa opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do garnka, wlej pół litra wody i gotuj przez kwadrans. Odcedź.
- Małe pieczarki oczyść i podsmaż na oleju. Pod koniec smażenia wlej sos sojowy i wymieszaj. Odstaw.
- Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć zmiażdżony ząbek czosnku oraz marchew. Dodaj szczyptę soli i smaż, aż będzie al dente. Odstaw.
- Szpinak wrzuć na patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju i smaż przez chwilę, aż liście się skurczą. Odstaw.
- Jajka usmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż białko się zetnie. Odstaw.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
- Przygotuj sos z pasty tahini: do kielicha blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj na gładki kremowy sos.
- Do dwóch misek nałóż ugotowaną komosę ryżową. Ułóż wszystkie dodatki, polej sosem tahini i posyp sezamem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
Wpis sponsorowany powstał we współpracy z De Care.