Bowl z kurczakiem i warzywami

Bowl z kurczakiem i warzywami

 

Zdjęcie - Bowl z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, mielona papryka słodka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier
  • 1 sałata rzymska
  • 1 awokado
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała fioletowa cebula
  • 1 ogórek wężowy
  • 4 łyżki cieciorki
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika

 

Składniki na sos:

  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

Przygotowanie:

Surową pierś z kurczaka oczyszczam z błon. Przygotowane mięso kroję wzdłuż na pół i doprawiam mieszanką przypraw. Daję wszystkiego po pół łyżeczki: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, mielona papryka słodka. Smażę na rozgrzanym oleju rzepakowym z oliwą z oliwek Oliwier na patelni grillowej.

Wszystkie składniki na sos do sałatki umieszczam w małej misce lub słoiku i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pestki słonecznika prażę przez chwilę na suchej patelni.

Sałatę rzymską kroję drobno, pomidorki koktajlowe na pół, ogórka wzdłuż na ćwiartki, następnie w plasterki. Czerwoną cebulę kroję w cienkie krążki, marchew obieram i za pomocą obieraczki robię cienkie paseczki, awokado kroję na pół, a potem również w cienkie paski.

Na głębokim talerzu układam sałatę rzymską, następnie po kolei pokrojone pomidorki, ogórka, cieciorkę, awokado, marchew, cebulę. Na środku układam pokrojoną w plastry grillowaną pierś z kurczaka. Posypuję prażonymi pestkami słonecznika i polewam sosem. Bowl z grillowanym kurczakiem na warzywach smakuje przepysznie.

Zdjęcie - Bowl z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 25 min

Ilość porcji: 2

Kategorie przepisów