Curry z kurczaka z czarnuszką

Curry z kurczaka z czarnuszką
Zdjęcie - Curry z kurczaka z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 50 ml oleju Kujawskiego LEN + CZARNUSZKA tłoczonego na zimno
  • 600 g piersi z kurczaka bez skóry i kości
  • 100 g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 15 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • natka pietruszki lub kolendry
Zdjęcie - Curry z kurczaka z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę w piórka, a czosnek posiekaj. Kurczaka oprósz skrobią i przesmaż na łyżce oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Dodaj cebulę, czosnek, pastę curry i koncentrat. Podsmażaj przez 1-2 minuty.

Zdjęcie - Curry z kurczaka z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Całość zalej mleczkiem kokosowym. Dodaj sos sojowy i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej niewielką ilość wody. Dopraw do smaku, jeśli to konieczne.

Zdjęcie - Curry z kurczaka z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Curry podawaj z ryżem. Przed podaniem każdą porcję polej łyżką oleju Kujawskiego Len + Czarnuszka tłoczonego na zimno i posyp natką.

Zdjęcie - Curry z kurczaka z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Okazja: obiad

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Curry z kurczaka z czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów