Botwinka z fetą na cieście francuskim
Im prostsze tym lepsze. Kolejny raz ta zasada sprawdza się. Polecam Wam przygotować tak danie. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Właśnie teraz, gdy botwinka jest najlepsza, bo tak wyczekana;-)
Składniki:
- pęczek botwinki,
- 100 g sera feta,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- miód,
- tymianek świeży lub suszony,
- sól, ocet i cukier,
- pieprz.
+ rukola do przybrania.
Przygotowanie:
Botwinkę wypłukać i posiekać (ale tylko część liści i całe pędy), a młode buraczki cieniutko obrać i pokroić w talarki lub kostkę. Włożyć wszystko do garnka, zalać niedużą ilością wody (tak, żeby przykryć buraczki). Posolić, dodać cukier i odrobinę octu, dusić ok. 10 – 15 minut. Bardzo ważne, żeby nie przykrywać buraków przykrywką, żeby nie straciły pięknego koloru. Odstawić do ostygnięcia. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie. Zaznaczyć nożem nie przecinając do końca rant dookoła po 1 cm od brzegów. Układać równo botwinkę, posypać pieprzem, pokruszyć fetę. Całość skropić miodem i posypać tymiankiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st. C i piec ok. 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Udekorować rukolą przed podaniem. Uwaga: Można upiec w jednym kawałku lub w mniejszych (np. ciasto podzielić na 3 prostokąty).