Boskie tiramisu z dedykacją


Jestem niepoprawną romantyczką, płaczę na ślubach, wzrusza mnie para staruszków idących pod rękę, a przede wszystkim cieszy mnie widok zakochanych. Otóż ostatnio swoje moich nowych znajomych odkryło łączące ich uczucie i gorąco kibicuję ich związkowi. Wczoraj podczas jednej z rozmów wyszło, że Ania uwielbia tiramisu ( zresztą podzielam jej uwielbienie w 100 %). Michał, gdy to usłyszał z miejsca zobowiązał się, że się nauczy je robić i oczywiście zaczął dopytywać się o przepis. Wzruszyła mnie ta chęć do zrobienia czegoś dla ukochanej i pomyślałam, że zadedykuję im tą notkę wraz z przepisem na boskie tiramisu.

Aniu, Michale życzę Wam miłości słodkiej i spełnionej, a co za tym idzie poczucia spokoju, jaką daje świadomość, że gdzieś jest ktoś, kto nas kocha.


Przepis ten dostałam podczas prezentacji kulinarnej, którą oglądałam kilka miesięcy temu w wykonaniu irlandzkiego celebrity chef – Kevin’a Dundon.

Zdjęcie - Boskie tiramisu z dedykacją - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tiramisu

Składniki:
110 g cukru
100 ml wody
4 białka
225 g serka mascarpone (czasem daję więcej, bo niektóre opakowania mają 250 g)
Ok. 200 ml (niepełna szklanka) mocnej kawy (ja zaparzam z około 4 łyżeczek rozpuszczalnej mocnej neski)
100 ml (około połowy szklanki) brandy (w oryginale jest wino marsala ale ja wolę brandy)
200 ml śmietany kremówki

Ok. 24 biszkoptów boudoir, można też użyć zwykłych
Kakao do posypania

Przygotowanie:
Wodę wlewam do rondla i dosypuję do niej cukier, mieszam i doprowadzam do wrzenia. Gotuję aż zrobi się dość gęsty syrop.
Białka ubijam na sztywno w dużej misce. Zmniejszam prędkość ubijania do najniższej i powoli wlewam wrzący syrop do nich. Ubijam masę przez około 5 do 8 minut. Następnie dodaję do masy jajecznej serek i miksuję delikatnie aż się połączy.
Wstawiam do lodówki a w międzyczasie ubijam śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaję kremówkę do masy serowo – jajecznej i delikatnie łączę.

Mieszam kawę i brandy razem, po czym maczam w nich biszkopty i układam bądź w indywidualnych pucharkach bądź w jednym duży naczyniu. Nakładam połowę masy na biszkopty i przykrywam kolejną warstwą biszkoptów a na to kładę pozostałą część masy.
Posypuję obficie kakao i odstawiam do lodówki.

Najlepsze jest następnego dnia.

Zdjęcie - Boskie tiramisu z dedykacją - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego

Przepisy z tych kategorii

Włoskie tiramisu
3

Włoskie tiramisu

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tiramisu – przepis klasyczny
2

Tiramisu – przepis klasyczny

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Burrata z szałwiowym pesto i p…

food² food²
Food Square

Burrata - z czym to się je

Burrata - z czym to się je

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Panna cotta z marakują
1

Panna cotta z marakują

food² food²
Food Square

Grissini – włoskie paluszki chlebowe
1

Grissini – włoskie palus…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Babeczki cappuccino

Babeczki cappuccino

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto kostka kawowa
3

Ciasto kostka kawowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kawowy sernik nowojorski
6

Kawowy sernik nowojorski

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Różowe latte z mlekiem migdałowym
1

Różowe latte z mlekiem migdało…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto Hawanka
2

Ciasto Hawanka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kawa bananowa na zimno

Kawa bananowa na zimno

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo