BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy

Zdjęcie - BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wiecie kuchnię indyjską bardzo lubię i gości u mnie ona bardzo często.

Pełna aromatów, barw i niesamowitych zapachów sprawia, że ślinka cieknie już na samą myśl o kolejnych ucztach!

Bonda to po hindusku kula albo piłka – i taki właśnie kształt mają dzisiejsze przysmaki.

Na południu Indii, w Majsur jest to symboliczna potrawa.

Robi się je z gotowanych ziemniaków, soczewicy i aromatycznych przypraw, typowych dla kuchni indyjskiej.

Można ją skosztować zarówno na ulicach, w przydrożnych sklepikach czy też bardziej eleganckich restauracjach.

Jest to danie wegetariańskie, niezwykle łatwe, szybkie i tanie.

Podaje się je najczęściej z chutneyem – z mango , pomidorów lub też Rasam – czyli zupą z tamaryndowca.

Jest to danie na prawdę godne wypróbowania!

Gwarantuję , że z przyjemnością sięgniecie do dokładkę!

 Zdjęcie - BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* soczewica czerwona – 250 g

* ziemniaki – 250 g

* świeże chili – 1 szt

* kokos – 50 g

* mąka z ciecierzycy ( możemy ją zastąpić pszenną ) – 80 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* kurkuma – 1 łyżeczka

* oliwa – 2 łyżki

* sól – do smaku

* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy.

Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy.

Z masy formujemy 10 pączków.

W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.

Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.

Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem.

Zdjęcie - BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHUTNEJ POMIDOROWY

SKŁADNIKI:

* pomidory – 250 g

* czosnek – 2 ząbki

* imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie

* ocet winny – 80 ml

* woda – 60 ml

* cukier – ok. 120 g

* sól – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pomidory sparzamy, obieramy za skórki, kroimy, wkładamy do rondelka.

Dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy.

Wlewamy ocet winny, wodę, a następnie zasypujemy cukrem.

Stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia , a następnie na wolnym ogniu gotujemy ok. 20 -25 minut.

Odstawiamy do „przegryzienia” i gotowe!

Taki chutney zamknięty w słoikach możemy przechowywać kilka tygodni!

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont
1

Chleb z Vermont

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Babka cytrynowa z glazurą mango

Babka cytrynowa z glazurą mang…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb na żurek

Chleb na żurek

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem)

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Serowe ciasteczka z jabłkami
1

Serowe ciasteczka z jabłkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki z warzywnym nadzieniem w sosie
1

Gołąbki z warzywnym nadzieniem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczone frytki z batatów z harissą
1

Pieczone frytki z batatów z ha…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Bataty pieczone ze szpinakiem, serem i boczkiem

Bataty pieczone ze szpinakiem,…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Smalec wegański
2

Smalec wegański

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Kotlety z soczewicy z cukinią i marchewką
1

Kotlety z soczewicy z cukinią…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy