BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy

Zdjęcie - BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wiecie kuchnię indyjską bardzo lubię i gości u mnie ona bardzo często.

Pełna aromatów, barw i niesamowitych zapachów sprawia, że ślinka cieknie już na samą myśl o kolejnych ucztach!

Bonda to po hindusku kula albo piłka – i taki właśnie kształt mają dzisiejsze przysmaki.

Na południu Indii, w Majsur jest to symboliczna potrawa.

Robi się je z gotowanych ziemniaków, soczewicy i aromatycznych przypraw, typowych dla kuchni indyjskiej.

Można ją skosztować zarówno na ulicach, w przydrożnych sklepikach czy też bardziej eleganckich restauracjach.

Jest to danie wegetariańskie, niezwykle łatwe, szybkie i tanie.

Podaje się je najczęściej z chutneyem – z mango , pomidorów lub też Rasam – czyli zupą z tamaryndowca.

Jest to danie na prawdę godne wypróbowania!

Gwarantuję , że z przyjemnością sięgniecie do dokładkę!

 Zdjęcie - BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* soczewica czerwona – 250 g

* ziemniaki – 250 g

* świeże chili – 1 szt

* kokos – 50 g

* mąka z ciecierzycy ( możemy ją zastąpić pszenną ) – 80 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* kurkuma – 1 łyżeczka

* oliwa – 2 łyżki

* sól – do smaku

* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy.

Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy.

Z masy formujemy 10 pączków.

W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.

Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.

Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem.

Zdjęcie - BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHUTNEJ POMIDOROWY

SKŁADNIKI:

* pomidory – 250 g

* czosnek – 2 ząbki

* imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie

* ocet winny – 80 ml

* woda – 60 ml

* cukier – ok. 120 g

* sól – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pomidory sparzamy, obieramy za skórki, kroimy, wkładamy do rondelka.

Dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy.

Wlewamy ocet winny, wodę, a następnie zasypujemy cukrem.

Stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia , a następnie na wolnym ogniu gotujemy ok. 20 -25 minut.

Odstawiamy do „przegryzienia” i gotowe!

Taki chutney zamknięty w słoikach możemy przechowywać kilka tygodni!

Przepisy z tych kategorii

Chipsy z batata z awokado

Chipsy z batata z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z młodymi ziemniakami i ogórkami małosolnymi
2

Sałatka z młodymi ziemniakami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placki z batatów
4

Placki z batatów

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Zapiekanka ziemniaczana z porem
3

Zapiekanka ziemniaczana z pore…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Młode ziemniaki z bobem i pesto

Młode ziemniaki z bobem i pest…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Błyskawiczne ciasto serowe z brzoskwiniami
1

Błyskawiczne ciasto serowe z b…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pieczeń z cukinii
1

Pieczeń z cukinii

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pasta z zielonego groszku z orzechami nerkowca
2

Pasta z zielonego groszku z or…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto kostka jabłkowa

Ciasto kostka jabłkowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik brownie z brzoskwiniami
1

Sernik brownie z brzoskwiniami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chrupiący bananowiec
2

Chrupiący bananowiec

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście