BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy

Zdjęcie - BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wiecie kuchnię indyjską bardzo lubię i gości u mnie ona bardzo często.

Pełna aromatów, barw i niesamowitych zapachów sprawia, że ślinka cieknie już na samą myśl o kolejnych ucztach!

Bonda to po hindusku kula albo piłka – i taki właśnie kształt mają dzisiejsze przysmaki.

Na południu Indii, w Majsur jest to symboliczna potrawa.

Robi się je z gotowanych ziemniaków, soczewicy i aromatycznych przypraw, typowych dla kuchni indyjskiej.

Można ją skosztować zarówno na ulicach, w przydrożnych sklepikach czy też bardziej eleganckich restauracjach.

Jest to danie wegetariańskie, niezwykle łatwe, szybkie i tanie.

Podaje się je najczęściej z chutneyem – z mango , pomidorów lub też Rasam – czyli zupą z tamaryndowca.

Jest to danie na prawdę godne wypróbowania!

Gwarantuję , że z przyjemnością sięgniecie do dokładkę!

 Zdjęcie - BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* soczewica czerwona – 250 g

* ziemniaki – 250 g

* świeże chili – 1 szt

* kokos – 50 g

* mąka z ciecierzycy ( możemy ją zastąpić pszenną ) – 80 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* kurkuma – 1 łyżeczka

* oliwa – 2 łyżki

* sól – do smaku

* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W osobnych garnkach gotujemy soczewicę oraz ziemniaki, odcedzamy.

Do ugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy.

Z masy formujemy 10 pączków.

W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.

Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.

Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem.

Zdjęcie - BONDA - indyjskie pączki ziemniaczane + chutney pomidorowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHUTNEJ POMIDOROWY

SKŁADNIKI:

* pomidory – 250 g

* czosnek – 2 ząbki

* imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie

* ocet winny – 80 ml

* woda – 60 ml

* cukier – ok. 120 g

* sól – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pomidory sparzamy, obieramy za skórki, kroimy, wkładamy do rondelka.

Dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy.

Wlewamy ocet winny, wodę, a następnie zasypujemy cukrem.

Stawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia , a następnie na wolnym ogniu gotujemy ok. 20 -25 minut.

Odstawiamy do „przegryzienia” i gotowe!

Taki chutney zamknięty w słoikach możemy przechowywać kilka tygodni!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z winogronami i mozzarellą
2

Sałatka z winogronami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szaszłyki z tofu czosnkowego i z karmelizowanego ananasa

Szaszłyki z tofu czosnkowego i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Racuchy na kefirze
4

Racuchy na kefirze

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ryż z brokułami

Ryż z brokułami

figmara figmara
figowe smaki

Fasola z porem i suszonymi pomidorami
2

Fasola z porem i suszonymi pom…

figmara figmara
figowe smaki

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Pikantny pasztet z marchewki i soczewicy

Pikantny pasztet z marchewki i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Spaghetti z sosem z pieczonych pomidorów
1

Spaghetti z sosem z pieczonych…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Szybkie wegańskie oponki
2

Szybkie wegańskie oponki "cron…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli

Gruzińska sałatka z czerwonej…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Wegetariańskie curry z ciecierzycą i szpinakiem

Wegetariańskie curry z ciecier…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wegańskie ciasto na łapu capu

Wegańskie ciasto na łapu capu

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir