Bombardino – alpejski grzaniec z ajerkoniaku
Bombardino znają chyba wszyscy narciarze, którzy bywają we włoskich Alpach. Chociaż myślę, że nie tylko, bo ten napój zdobył furorę w wielu górskich kurortach. 🙂 Ten alpejski grzaniec z ajerkoniaku to idealny trunek na mróz, który rozgrzewa i daje solidnego kopa po szusowaniu po śniegu. Historia napoju sięga lat 70. ubiegłego wieku i od jego powstania we włoskich Dolomitach zyskał on ogromną popularność, stając się nieodłącznym elementem kultury après-ski. Chociaż sam uważam, że nie trzeba specjalnie jechać w Alpy, aby go skosztować. 😉
Podstawą bombardino jest ajerkoniak. Włosi do tego celu używają zwykle likieru Vov, który przygotowywany jest na wzmacnianym winie Marsala lub Zabov na bazie brandy. Jednakże sprawdzi się tutaj dowolny rodzaj likieru jajecznego. Zachęcam również do wypróbowania z domowym ajerkoniakiem. Dodatkowo napój podkręca się procentami z brandy lub innego mocnego alkoholu. Po zmieszaniu całość delikatnie się podgrzewa, aby koktajl jeszcze lepiej rozgrzał od środka i serwuje z solidną porcją bitej śmietany. Ja dodatkowo lubię oprószyć bombardino odrobiną cynamonu.
Grzaniec ten doczekał się również przeróżnych wersji smakowych. Jedną z popularniejszych jest Calimero, które serwuje się dodatkowo z shotem espresso, a także Scozzese z dodatkiem whisky, czy Pirata z rumem. Tylko uważajcie, bo bombardino to prawdziwa bomba (zarówno kaloryczna, jak i procentowa), dlatego należy pić rozważnie! 🙂

Składniki na Bombardino:
- 250 ml ajerkoniaku (oryginalnie likieru Vov lub Zabov)
- 100 ml brandy lub białego rumu albo whisky
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Jak przygotować Bombardino?
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
- Ajerkoniak oraz wybrany alkohol wlej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. (Likier należy tylko delikatnie podgrzać i nie można doprowadzić do wrzenia, ponieważ się zważy).
- Trunek przelej do większych kieliszków lub szklanek o pojemności ok. 200-250 ml i udekoruj bitą śmietaną. Posyp cynamonem i podawaj od razu.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
