Błyskawiczny por z patelni z curry i pistacjami
Świetny dodatek do drugiego dania i to z wykorzystaniem zielonej, mniej popularnej części pora. Trzeba wiedzieć, że właśnie ta ciemniejsza część pora skrywa najwięcej wartości odżywczych. Pożywna i tania jarzynka. Trudno go zjeść na surowo, ale już krótko podduszony jest pyszny. Dodatek curry nadaje mu ciekawego smaku, a dodatek pistacji czyni wyrafinowany dodatek obiadowy. Prosty i szybki do przygotowania, koniecznie spróbuj!
Składniki:
zielone części pora- 2 szt.
0,5 łyżeczki curry
sól, pieprz
garść orzeszków pistacjowych
1 łyżka oleju lub masła ghee
Wykonanie:
- zielone części pora rozciąć wzdłuż na pół i dokładnie spomiędzy liści wypłukać piasek. Pora pociąć w paseczki. Orzeszki wyłuskać ze skorupek i posiekać
- pokrojonego pora wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać przyprawy i mieszając przesmażyć przez 1-2 minuty. Por lekko zmniejszy objętość, ale nadal pozostanie chrupki. Przed podaniem posypać pora pistacjami. Na kołderce z pora super smakuje np. łosoś i każdy kawałek ulubionego mięsa