Błyskawiczne ciasto z jagodami
Pyszne ciasto z jagodami wykonane z zaledwie sześciu składników. Przyrządzenie zajmuje dosłownie pięć minut. Zmierzysz, jak błyskawicznie znika?
Do przygotowania użyłam erytrytolu – jest to bezkaloryczny słodzik. Jeśli wolisz – możesz zastąpić go zwykłym cukrem.
Olej rzepakowy w cieście sprawia, że ciasto jest mięciutkie, łatwe w przygotowaniu i dłużej zachowuje świeżość. Olej Kujawski ma neutralny smak i zapach, więc nie wpływa na smak ciasta.
Składniki na błyskawiczne ciasto z jagodami:
- 4 jajka
- 100 g erytrytolu
- 100 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czarnych jagód
Przygotowanie błyskawicznego ciasto z jagodami:
Jajka miksujemy ze słodzikiem. Do masy dodajemy olej rzepakowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy czarne jagody.
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 C do “suchego patyczka”*. U mnie zajęło to 50 minut, stąd nazwa “błyskawiczne ciasto z jagodami”.
*Test suchego patyczka
Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dalszego pieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha – ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.
Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
Czas przygotowania: 50 min.
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwe