Błyskawiczne ciasto z jagodami

Błyskawiczne ciasto z jagodami

Zdjęcie - Błyskawiczne ciasto z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne ciasto z jagodami wykonane z zaledwie sześciu składników. Przyrządzenie zajmuje dosłownie pięć minut. Zmierzysz, jak błyskawicznie znika?

Do przygotowania użyłam erytrytolu – jest to bezkaloryczny słodzik. Jeśli wolisz – możesz zastąpić go zwykłym cukrem.

Olej rzepakowy w cieście sprawia, że ciasto jest mięciutkie, łatwe w przygotowaniu i dłużej zachowuje świeżość. Olej Kujawski ma neutralny smak i zapach, więc nie wpływa na smak ciasta.

Składniki na błyskawiczne ciasto z jagodami:

  • 4 jajka
  • 100 g erytrytolu
  • 100 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czarnych jagód

Zdjęcie - Błyskawiczne ciasto z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie błyskawicznego ciasto z jagodami:

Jajka miksujemy ze słodzikiem. Do masy dodajemy olej rzepakowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy czarne jagody.

Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 C do “suchego patyczka”*. U mnie zajęło to 50 minut, stąd nazwa “błyskawiczne ciasto z jagodami”.

*Test suchego patyczka

Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dalszego pieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha – ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.

Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.

 

Czas przygotowania: 50 min.
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwe

Kategorie przepisów