Blok czekoladowy z rodzynkami w rumie

Blok czekoladowy z rodzynkami w rumie

4

Blok czekoladowy to chyba najsłynniejszy deser z czasów PRLu. Kiedy dostęp do czekolady był utrudniony, polskie gospodynie wpadły na znakomity pomysł przygotowywania jej na sposób domowy, łącząc ze sobą masło lub margarynę, kakao i mleko w proszku. Dla mnie to smak dzieciństwa, bo jeszcze w latach 90. często był robiony przez moją Mamę. Później, gdy nastąpiły czasy dobrobytu, został trochę zapomniany, ale lubię czasami wracać do tego przepisu. Dla mnie blok czekoladowy to po dziś dzień to jedno z najlepszych słodyczy pod słońcem (może konkurować wyłącznie z krówkami). Staram się go raczej nie robić zbyt często, bo niestety kawałek tej delicji to prawdziwa bomba kaloryczna, a ja niestety nie potrafię się opamiętać, jak przystało na łasucha, i mógłbym zupełnie sam spałaszować cały bloczek. 😉

Przygotowanie bloku czekoladowego jest niezwykle proste. Wystarczy w rondelku podgrzać masło z cukrem oraz wodą lub mlekiem, a następnie dodać kakao i po przestudzeniu wsypać solidną porcję mleka w proszku. Ten ostatni składnik jest tu w zasadzie najważniejszy, bo nadaje charakterystycznej konsystencji oraz wyjątkowego mlecznego smaku. Najlepiej moim zdaniem nadaje się tutaj tak zwane „niebieskie” mleko w proszku z OSM w Siedlcach w charakterystycznym granatowym opakowaniu. Chyba z żadnym innym mlekiem blok czekoladowy nie smakuje tak samo. Albo to może po prostu ten smak, który pamiętam z dzieciństwa? Oczywiście jeśli go nie zdobędziecie, to każde inne nada się równie dobrze.

Gotową masę wzbogacamy o ulubione dodatki. Obowiązkowym punktem programu są herbatniki, bez których dobry blok czekoladowy nie może się obyć. 🙂 Pozostałe bakalie to już kwestia własnych upodobań. Ja w dzisiejszym przepisie proponuję wykorzystać rodzynki, które warto namoczyć uprzednio w rumie oraz płatki migdałów. Jednakże świetnie sprawdzą się wszelkie suszone owoce i dowolne orzechy. Masę przekładamy następnie do keksówki i czekamy, aż stężeje w lodówce (wyczekiwanie to chyba najtrudniejszy etap), a następnie kroimy na porcje. Jeśli marzy Wam się deser, jak za dawnych lat, to nie czekajcie dłużej i przygotujcie blok czekoladowy jeszcze dzisiaj! 🙂

Zdjęcie - Blok czekoladowy z rodzynkami w rumie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Blok czekoladowy z rodzynkami w rumie

Ilość porcji: 12-24
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut

Składniki na blok czekoladowy z rodzynkami w rumie

  • 250 g masła
  • 125 ml mleka lub wody
  • 40 g kakao (4 łyżki)
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g mleka w proszku
  • 200 g rodzynek
  • ok. 100 ml ulubionego rumu
  • 100 g herbatników
  • 50 g płatków migdałów

Jak przygotować blok czekoladowy z rodzynkami w rumie?

  1. Rodzynki zalej rumem do przykrycia i odstaw na noc.
  2. Masło przełóż do rondelka, wlej mleko i dodaj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż masło się roztopi, a cukier rozpuści.
  3. Kolejno dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Odstaw do przestudzenia.
  4. W międzyczasie odsącz rodzynki z pozostałego rumu i pokrusz herbatniki na mniejsze kawałki.
  5. Jeszcze ciepłą, lecz nie gorącą masę (ok. 40-50°C) przelej do miski. Dodaj mleko w proszku i wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą. Dodaj pokruszone herbatniki, rodzynki oraz płatki migdałów. Połącz.
  6. Keksówkę o wymiarach ok. 24x14 cm pokryj papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wlej do niej gotową masę i wyrównaj szpatułką. (Należy to zrobić od razu, póki masa jest jeszcze ciepła).
  7. Blok czekoladowy wstaw na kilka godzin do lodówki (minimum 3) lub najlepiej na całą noc. Po stężeniu pokrój na 2 cm plasterki. Do momentu podania przechowuj go w lodówce.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square

Zdjęcie - Blok czekoladowy z rodzynkami w rumie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów