Blok czekoladowy "dla dorosłych"
Blok czekoladowy ...chyba każdy zna ten przysmak z dzieciństwa.
Ale dziś u mnie blok czekoladowy nie dla dzieci. Wersja deseru tylko dla dorosłych.
Pełen bakalii, mocno kakaowy i z dodatkiem ... whisky. Blok czekoladowy z dodatkiem mocnego alkoholu, nadaje temu przysmakowi nieco inny wymiar. Bardziej wyrafinowany, przełamany ostrością procentów i mniej mdły.
Blok czekoladowy dla dorosłych to przysmak nie tylko na Święta. Ale ja zdecydowanie stawiam, na takie szybkie przepisy w przedświąteczny czas.
PRZEPIS NA BLOK CZEKOLADOWY
"DLA DOROSŁYCH'"
Składniki:
- 100 ml wody
- 2/3 szklanki cukru ( lub mniej )
- 125 g masła
- 200 g herbatników
- 2 szklanki mleka w proszku
- bakalie wedle uznania
- 3łyżek kakao
- 100 g wiśni suszonych ( wiśnia soczysta od Bakalland )
- 100 g orzechów nerkowca
- 70 g żurawiny
- 100 ml whisky
Wykonanie
Suszone wiśnie alać whisky i odstawić na cały dzień/noc.
Wodę, cukier i masło rozpuścić w garnku. Dodać kakao - wymieszać.
Połowę herbatników pokruszyć, resztę zmielić na "pyłek". Orzechy nerkowców posiekać.
Do wody z cukrem i masłem wsypać mleko w proszku oraz zmielone herbatniki - wymieszać.
Następnie dodać posiekane nerkowce, żurawinę, pokruszone herbatniki i namoczone wiśnie - razem z alkoholem. Dokładnie połączyć składniki.
Masę przełożyć do wyłożonej folią spożywczą podłużnej formy, tzw. keksówki. Dobrze docisnąć.
Wstawić formę na kilka godzin do lodówki, żeby blok stężał.
Wyjąć z formy i pokroić w kawałki.
Smacznego !