Blok czekoladowy "dla dorosłych"

Blok czekoladowy "dla dorosłych"

Blok czekoladowy ...chyba każdy zna ten przysmak z dzieciństwa.
Ale dziś u mnie blok czekoladowy nie dla dzieci. Wersja deseru tylko dla dorosłych.
Pełen bakalii, mocno kakaowy i z dodatkiem ... whisky. Blok czekoladowy z dodatkiem mocnego alkoholu, nadaje temu przysmakowi nieco inny wymiar. Bardziej wyrafinowany, przełamany ostrością procentów i mniej mdły.
Blok czekoladowy dla dorosłych to przysmak nie tylko na Święta. Ale ja zdecydowanie stawiam, na takie szybkie przepisy w przedświąteczny czas.
Zdjęcie - Blok czekoladowy "dla dorosłych" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BLOK CZEKOLADOWY
"DLA DOROSŁYCH'"

Składniki:

  • 100 ml wody
  • 2/3 szklanki cukru ( lub mniej )
  • 125 g masła
  • 200 g herbatników
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • bakalie wedle uznania
  • 3łyżek kakao
  • 100 g wiśni suszonych ( wiśnia soczysta od Bakalland )
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 70 g żurawiny
  • 100 ml whisky



Wykonanie


Suszone wiśnie alać whisky i odstawić na cały dzień/noc.

Wodę, cukier i masło rozpuścić w garnku. Dodać kakao - wymieszać.

Połowę herbatników pokruszyć, resztę zmielić na "pyłek". Orzechy nerkowców posiekać.


Do wody z cukrem i masłem wsypać mleko w proszku oraz zmielone herbatniki - wymieszać.
Następnie dodać posiekane nerkowce, żurawinę, pokruszone herbatniki i namoczone wiśnie - razem z alkoholem. Dokładnie połączyć składniki.


Masę przełożyć do wyłożonej folią spożywczą podłużnej formy, tzw. keksówki. Dobrze docisnąć.

Wstawić formę na kilka godzin do lodówki, żeby blok stężał.

Wyjąć z formy i pokroić w kawałki.




Zdjęcie - Blok czekoladowy "dla dorosłych" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Blok czekoladowy "dla dorosłych" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Blok czekoladowy "dla dorosłych" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Smacznego !

Kategorie przepisów