Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem
To nie są typowe bliny, bo przygotowane na bazie mąki pszennej, nie gryczanej, ale o taką znacznie łatwiej. Są delikatne, mimo że drożdżowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Świetnie sprawdzą się jako przekąska na sylwestrowym (i nie tyko!) przyjęciu jako naprawdę luksusowa przystawka.
Porcja ciasta wystarczy na ok. 15 sztuk blinów.
Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem Składniki- mąka pszenna - 150 g
- jajko - 2 szt
- mleko - 0,5 szklanki
- drożdże instant - 3,5 g
- sól - szczypta
- cukier - szczypta
- śmietana kwaśna - 0,5 szklanki
- koperek - 3 łyżki
- kawior - słoiczek
- wędzony pstrąg - 1 płat
- cytryna - 1 szt
- sól, pieprz - do smaku
- olej - do smażenia
Mąkę wymieszaj z jajkami, mlekiem, drożdżami, solą oraz cukrem na jednolite ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż na złoto, z obu stron małe porcje ciasta.
Śmietanę połącz z koperkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na usmażony blin nałóż porcję śmietany, na nią kawałek pstrąga i łyżeczkę kawioru. Skrop sokiem z cytryny, przystrój koperkiem.