Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem

Zdjęcie - Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To nie są typowe bliny, bo przygotowane na bazie mąki pszennej, nie gryczanej, ale o taką znacznie łatwiej. Są delikatne, mimo że drożdżowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Zdjęcie - Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świetnie sprawdzą się jako przekąska na sylwestrowym (i nie tyko!) przyjęciu jako naprawdę luksusowa przystawka.

Zdjęcie - Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja ciasta wystarczy na ok. 15 sztuk blinów.

Zdjęcie - Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem

Agata, 29 grudnia 2013

Zdjęcie - Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 150 g
  • jajko - 2 szt
  • mleko - 0,5 szklanki
  • drożdże instant - 3,5 g
  • sól - szczypta
  • cukier - szczypta
  • śmietana kwaśna - 0,5 szklanki
  • koperek - 3 łyżki
  • kawior - słoiczek
  • wędzony pstrąg - 1 płat
  • cytryna - 1 szt
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - do smażenia
Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z jajkami, mlekiem, drożdżami, solą oraz cukrem na jednolite ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż na złoto, z obu stron małe porcje ciasta.

Śmietanę połącz z koperkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na usmażony blin nałóż porcję śmietany, na nią kawałek pstrąga i łyżeczkę kawioru. Skrop sokiem z cytryny, przystrój koperkiem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy