Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów
Bitki wołowe to klasyczne danie kuchni polskiej, smakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw, doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.
Bitki przygotowuje się z tylnej części udźca, np. ligawy. Wołowina powinna być jasna, sprężysta i przyjemnie pachnieć mięsem. To cechy dojrzałego mięsa, a dzięki dojrzewaniu mięso kruszeje i jest lepiej trawione, niestety z kiepskiej jakości wołowiny najlepszy kucharz nie zrobi smacznego dania.
Płaty mięsa wystarcza rozbić, obsmażyć, następnie dusić, a z dodatkiem suszonych grzybków to już prawdziwa poezja smaku. Wszystko! Minimum składników, maksimum smaku! Tak przygotowane bitki sprawdzą się na każdą rodzinną uroczystość lub super niedzielny obiadek.
Składniki:
1 kg wołowiny z udźca
1 duża cebula
30 g suszonych grzybów
mąka do oprószenia
olej/smalec
1 łyżka wódki
Przygotowanie:
- mięso pociąć na 1-1,5 cm plastry. Rozbić tłuczkiem, duże kawałki przekroić na pół. Każdy plaster obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Usmażone kawałki mięsa odkładać do rondla, w którym będziesz dusić bitki
- po obsmażeniu mięsa, wrzucić na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażyć przez kilka minut, następnie dołożyć do rondla z mięsem
- namoczyć grzyby w gorącej wodzie, by wypłukać resztki piasku. Grzyby dołożyć do rondla, a wodę z moczenia wlać przez sitko. Dolać wody, w takiej ilości, by przykryć mięso. Dodać łyżkę wódki, która ma za zadanie zmiękczyć mięso
- dusić pod przykryciem do miękkości, u mnie trwało to 1,5 godziny. W zależności od jakości mięsa możesz dusić je do miękkości nawet około 3 godzin
- podawć z kluskami/kaszą i np. z sałatką z czerwonych buraczków. Przepis na moją ulubioną znajdziesz na blogu