Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów

Zdjęcie - Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bitki wołowe to klasyczne danie kuchni polskiej, smakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw, doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.
Bitki przygotowuje się z tylnej części udźca, np. ligawy. Wołowina powinna być jasna, sprężysta i przyjemnie pachnieć mięsem. To cechy dojrzałego mięsa, a dzięki dojrzewaniu mięso kruszeje i jest lepiej trawione, niestety z kiepskiej jakości wołowiny najlepszy kucharz nie zrobi smacznego dania.
Płaty mięsa wystarcza rozbić, obsmażyć, następnie dusić, a z dodatkiem suszonych grzybków to już prawdziwa poezja smaku. Wszystko! Minimum składników, maksimum smaku! Tak przygotowane bitki sprawdzą się na każdą rodzinną uroczystość lub super niedzielny obiadek.

Składniki:
Zdjęcie - Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 kg wołowiny z udźca
1 duża cebula
30 g suszonych grzybów
mąka do oprószenia
olej/smalec
1 łyżka wódki

Przygotowanie:
  • mięso pociąć na 1-1,5 cm plastry. Rozbić tłuczkiem, duże kawałki przekroić na pół. Każdy plaster obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Usmażone kawałki mięsa odkładać do rondla, w którym będziesz dusić bitki
  • po obsmażeniu mięsa, wrzucić na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażyć przez kilka minut, następnie dołożyć do rondla z mięsem
  • namoczyć grzyby w gorącej wodzie, by wypłukać resztki piasku. Grzyby dołożyć do rondla, a wodę z moczenia wlać przez sitko. Dolać wody, w takiej ilości, by przykryć mięso. Dodać łyżkę wódki, która ma za zadanie zmiękczyć mięso
  • dusić pod przykryciem do miękkości, u mnie trwało to 1,5 godziny. W zależności od jakości mięsa możesz dusić je do miękkości nawet około 3 godzin
  • podawć z kluskami/kaszą i np. z sałatką z czerwonych buraczków. Przepis na moją ulubioną znajdziesz na blogu
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wołowina po wietnamsku z brokułami i fasolką szparagową

Wołowina po wietnamsku z broku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Burgery wołowe
1

Burgery wołowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Boeuf Stroganow
1

Boeuf Stroganow

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Grillowane burgery z salsą awokado
1

Grillowane burgery z salsą awo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa gulaszowa
1

Zupa gulaszowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Fasolka szparagowa  z mielonym mięsem
1

Fasolka szparagowa z mielonym…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kurczak z faoslką szparagową w sezamie

Kurczak z faoslką szparagową w…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Roladki z piersi kurczaka faszerowane duszonym porem i marchewką
1

Roladki z piersi kurczaka fasz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Wołowina po wietnamsku z brokułami i fasolką szparagową

Wołowina po wietnamsku z broku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką
2

Pieczony kurczak z chrupiącą s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bacon jam, czyli amerykański „dżem z boczku”
1

Bacon jam, czyli amerykański „…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena