Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów

Zdjęcie - Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bitki wołowe to klasyczne danie kuchni polskiej, smakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw, doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.
Bitki przygotowuje się z tylnej części udźca, np. ligawy. Wołowina powinna być jasna, sprężysta i przyjemnie pachnieć mięsem. To cechy dojrzałego mięsa, a dzięki dojrzewaniu mięso kruszeje i jest lepiej trawione, niestety z kiepskiej jakości wołowiny najlepszy kucharz nie zrobi smacznego dania.
Płaty mięsa wystarcza rozbić, obsmażyć, następnie dusić, a z dodatkiem suszonych grzybków to już prawdziwa poezja smaku. Wszystko! Minimum składników, maksimum smaku! Tak przygotowane bitki sprawdzą się na każdą rodzinną uroczystość lub super niedzielny obiadek.

Składniki:
Zdjęcie - Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 kg wołowiny z udźca
1 duża cebula
30 g suszonych grzybów
mąka do oprószenia
olej/smalec
1 łyżka wódki

Przygotowanie:
  • mięso pociąć na 1-1,5 cm plastry. Rozbić tłuczkiem, duże kawałki przekroić na pół. Każdy plaster obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Usmażone kawałki mięsa odkładać do rondla, w którym będziesz dusić bitki
  • po obsmażeniu mięsa, wrzucić na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażyć przez kilka minut, następnie dołożyć do rondla z mięsem
  • namoczyć grzyby w gorącej wodzie, by wypłukać resztki piasku. Grzyby dołożyć do rondla, a wodę z moczenia wlać przez sitko. Dolać wody, w takiej ilości, by przykryć mięso. Dodać łyżkę wódki, która ma za zadanie zmiękczyć mięso
  • dusić pod przykryciem do miękkości, u mnie trwało to 1,5 godziny. W zależności od jakości mięsa możesz dusić je do miękkości nawet około 3 godzin
  • podawć z kluskami/kaszą i np. z sałatką z czerwonych buraczków. Przepis na moją ulubioną znajdziesz na blogu
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z boczniakami. Czy wiesz, że boczniaki to lecznicze grzyby?

Pierogi z boczniakami. Czy wie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa tom yum z kurczakiem i grzybami

Zupa tom yum z kurczakiem i gr…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa fasolowa z grzybami i olejem lnianym

Zupa fasolowa z grzybami i ole…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Makaron soba z masłem orzechowym i warzywami

Makaron soba z masłem orzechow…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Łazanki z kapustą, grzybami i fasolą

Łazanki z kapustą, grzybami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Rolady wieprzowe z papryką i pieczarkami

Rolady wieprzowe z papryką i p…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Bigos z kapusty kiszonej

Bigos z kapusty kiszonej

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka jarzynowa
2

Sałatka jarzynowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka jarzynowa z kiełbasą
1

Sałatka jarzynowa z kiełbasą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Domowy paprykarz szczeciński
1

Domowy paprykarz szczeciński

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bigos staropolski
1

Bigos staropolski

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Śledzie po kaszubsku
2

Śledzie po kaszubsku

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim