Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką
Kolejne wspaniałe, lekkie i orzeźwiające ciacho.
Cieniutki biszkopt. Masa budyniowa przygotowana na soku pomarańczowym. Następnie dwie warstwy (choć kolorystycznie u mnie zlały się w jedną) pianki z mleczka zagęszczonego niesłodzonego i galaretki. Mandarynki z puszki i galaretka.
Ciasto jest smaczne, ładnie wygląda i dobrze się je kroi.
Biszkopt:
- 3 duże jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki oleju
Masa budyniowa:
- 1 l soku pomarańczowego
- 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 op. galaretki pomarańczowej/brzoskwiniowej
Pianka cytrynowa:
- 1 op. galaretki cytrynowej
- 1/2 szkl. mleczka skondensowanego niesłodzonego
Pianka pomarańczowa:
- 1 op. galaretki pomarańczowej
- 1/2 szkl. mleczka skondensowanego niesłodzonego
Dodatkowo:
- 2 galaretki pomarańczowe/brzoskwiniowe
- 2 puszki mandarynek
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-13 minut. Studzimy.
W 1/2 szklanki soku pomarańczowego rozrabiamy proszek budyniowy.
Pozostały sok wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową, i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego budyniu wsypujemy suchą galaretkę. Mieszamy dokładnie.
Ciepłą masę budyniową wylewamy na upieczony biszkopt, wyrównujemy. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Zimną (ale płynną) galaretkę miksujemy przez kilka minut, aż nabierze puszystości. Wlewamy zimne mleko skondensowane niesłodzone i ubijamy dalej, jeszcze przez około 2-3 minuty.
Powstałą piankę od razy przelewamy na zimny budyń.
W taki sam sposób przygotowujemy piankę z galaretki pomarańczowej.
Mandarynki osączamy z zalewy. Układamy obok siebie na pomarańczowej piance.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy. Tężejącą galaretkę wylewamy na mandarynki. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.