Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Kolejne wspaniałe, lekkie i orzeźwiające ciacho.

Cieniutki biszkopt. Masa budyniowa przygotowana na soku pomarańczowym. Następnie dwie warstwy (choć kolorystycznie u mnie zlały się w jedną) pianki z mleczka zagęszczonego niesłodzonego i galaretki. Mandarynki z puszki i galaretka.

Ciasto jest smaczne, ładnie wygląda i dobrze się je kroi.

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki oleju

Masa budyniowa:

  • 1 l soku pomarańczowego
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. galaretki pomarańczowej/brzoskwiniowej

Pianka cytrynowa:

  • 1 op. galaretki cytrynowej
  • 1/2 szkl. mleczka skondensowanego niesłodzonego

Pianka pomarańczowa:

  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 1/2 szkl. mleczka skondensowanego niesłodzonego

Dodatkowo:

  • 2 galaretki pomarańczowe/brzoskwiniowe
  • 2 puszki mandarynek

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlewamy olej. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-13 minut. Studzimy.

W 1/2 szklanki soku pomarańczowego rozrabiamy proszek budyniowy.

Pozostały sok wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową, i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego budyniu wsypujemy suchą galaretkę. Mieszamy dokładnie.

Ciepłą masę budyniową wylewamy na upieczony biszkopt, wyrównujemy. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Zimną (ale płynną) galaretkę miksujemy przez kilka minut, aż nabierze puszystości. Wlewamy zimne mleko skondensowane niesłodzone i ubijamy dalej, jeszcze przez około 2-3 minuty.

Powstałą piankę od razy przelewamy na zimny budyń.

W taki sam sposób przygotowujemy piankę z galaretki pomarańczowej.

Mandarynki osączamy z zalewy. Układamy obok siebie na pomarańczowej piance.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy. Tężejącą galaretkę wylewamy na mandarynki. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Źródło

Polecam również przepis na sałatkę warstwowa z tofu (a’la Gyros) Zdjęcie - Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Koktajl ananasowo-pomarańczowy
10

Koktajl ananasowo-pomarańczowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sernik na zimno z mandarynkami + film
2

Sernik na zimno z mandarynkami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Zawijaski pomarańczowe z cynamonem
1

Zawijaski pomarańczowe z cynam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z plastrami pomarańczy i roszponką
1

Sałatka z plastrami pomarańczy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mandaryna – szybka nalewka mandarynkowa z imbirem
4

Mandaryna – szybka nalewka man…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Proste ciasto pomarańczowe
2

Proste ciasto pomarańczowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Odwrócone ciasto ananasowe - klasyczny amerykański przepis
1

Odwrócone ciasto ananasowe - k…

food² food²
Food Square

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Torcik kawowo jeżynowy
1

Torcik kawowo jeżynowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto łaciate z borówkami
3

Ciasto łaciate z borówkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake