Biszkopt z mascarpone i truskawkami
Klasyczne letnie ciasto z biszkoptem, mascarpone, galaretką i z dużą ilością truskawek. Warstwa serowo – śmietanowa nie jest za gruba, jest w sam raz. Ciasto idealne na początek sezonu truskawkowego i na ciepłe, letnie weekendy. Uniwersalne na każdą okazję, zawsze aromatyczne i smaczne ?
Ciasto z biszkoptem, mascarpone i truskawkami / foremka 30 x 25 cm. Składniki na biszkopt- 4 jaja w temp. pokojowej
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę i proszek do pieczenia, przesiej do miseczki.
Jaja w temperaturze pokojowej, ubij na gęsty krem z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodaj cukier i nadal ubijaj na gęsty, lśniący i puszysty krem.
Zmniejsz obroty miksera, partiami dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz składniki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto do foremki, wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz około 25 minut i temperaturze 170 stopni. Gotowy biszkopt, odłóż do schłodzenia.
Składniki na krem- 200 g mocno schłodzonej śmietanki kremówki
- 4 łyżki serka mascarpone
- 1 pełna łyżka cukru pudru
Schłodzoną śmietanę, ubijaj z cukrem na puszysty krem. Dodaj serek mascarpone, krótko połącz składniki.
Krem rozprowadź równomiernie na schłodzonym biszkopcie. Biszkopt i kremem, daj do lodówki.
Składniki na galaretkę- 2 galaretki truskawkowe
- 800 ml. gorącej wody
- około 500 g truskawek
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do schłodzenia. Truskawki umyj i przekrój na pół.
Delikatnie powciskaj truskawki w masę, brzuszkami do dołu. Na górę ostrożnie wylej tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę.
Całość daj do schłodzenia do lodówki, na przynajmniej kilka godzin. Smacznego ?