Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami
- SKŁADNIKI :
- BISZKOPT JASNY
- * przepis na blogu
- KREM :
- * budyń malinowy - 2 op
- * cukier - 4 łyżki
- * mleko - 3/4 l
- * masło - 170 g
- DODATKOWO :
- * jeżyny - 200 g
- * galaretka ( owoce leśne ) - 2 op
Pokazałam Wam kilka dni temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis!
Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj! ) przełożony delikatnym kremem na bazie malinowego budyniu … pokryty jeżynami i galaretką o smaku owoców leśnych.
Deser szybki , łatwy , w sam raz do popołudniowej kawy
Zamiast jeżyn śmiało możemy użyć np. maliny i swoją ulubioną galaretkę!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT :
Biszkopt jasny pieczemy wg. przepisu.
Kroimy na 2 blaty.
KREM :
Galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu zmniejszając przy tym wodę o ok. 125 ml.
Zostawiamy do ostudzenia.
Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka.
Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.
Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.
Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.
Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
CAŁOŚĆ :
Na spód tortownicy wkładamy 1 blat biszkoptu.
Pokrywamy warstwą kremy budyniowego.
Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Układamy umyte owoce.
Zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny ( do stężenia ).
Gotowe!