Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem po koreańsku

Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem po koreańsku

Pod dość zabawnym określeniem bibimbap (kor. 비빔밥) kryje się jedna ze sztandarowych potraw kuchni koreańskiej. Tłumacząc nazwę, oznacza ona po prostu mieszany (bibim) ryż (bap). Jednak to zdecydowanie znacznie więcej niż można byłoby się spodziewać. Bibimbap to ryż podawany z warzywami, wołowiną bulgogi i jajkiem, przyprawiony pikantną pastą gochujang z papryczek chili. Mimo swojej ogromnej popularności powstanie tej potrawy nie jest do końca znane. Jednakże nawiązuje ona do dwóch filarów kuchni koreańskiej: ryżu (bap) mieszanego z różnego rodzaju przekąskami zwanymi banchan.

Bibimbap prawdopodobnie zaczęto spożywać podczas uczt na zwieńczenie roku lunarnego (Chiński Nowy Rok), gdyż jak nakazuje tradycja, należało się pozbyć najpierw resztek pokarmu z roku poprzedniego, więc postanowiono je ze sobą pomieszać. Niezależnie od historii tego dania, zdecydowanie warto go spróbować. To świetny pomysł na drugie śniadanie, obiad, czy lunch do pracy. Bibimbap smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno i to, co jest w nim najfajniejsze, to fakt, że można go dowolnie komponować, bo tak naprawdę nie ma jednej wersji tego dania i każdy przygotowuje mieszany ryż po swojemu. Dlatego też chcę podzielić się z Wami moją wersją tej potrawy.

Mój bibimbap podałem z warzywami przygotowanymi po koreańsku. Znajdziecie w nim smażoną marchew oraz szpinak, marynowane ogórki i domowe kimchi. Zamiast wołowiny postawiłem jednak na wegetariańską wersję i przygotowałem grillowane tofu, które zamarynowałem w podobny sposób jak bulgogi. Jeśli preferujecie jednak mięsną wersję, to odsyłam do przepisu na kimbap, gdzie opisałem jak przygotować mięso. Oczywiście nie zabrakło w nim również sadzonego jajka, prażonego sezamu i ostrego sosu na bazie pasty gochujang. Gorąco polecam wszystkim miłośnikom koreańskich smaków. ?

Zdjęcie - Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem po koreańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Bibimbap:

  • 1 szklanka ryżu do sushi (ok. 200 g)
  • 2 jajka
  • garść kimchi, np. domowego z tego przepisu
  • 2 łyżki prażonego sezamu (u mnie czarny i biały)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki soli

 

Marynowane tofu:

  • 300 g tofu
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm kłącza imbiru
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • duża szczypta pieprzu

 

Marynowany ogórek:

  • 1 zielony ogórek
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu (można użyć również cukru lub syropu z agawy)
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • duża szczypta soli

 

Marchew:

  • 2 średniej marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • szczypta soli

 

Szpinak:

  • solidna garść świeżych liści szpinaku baby
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • szczypta soli

 

Sos do podania:

  • 3 łyżki pasty gochujang
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 łyżek wody (w razie potrzeby)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu (można użyć również cukru lub syropu z agawy)

PRZYGOTOWANIE

Ryż

  1. Ryż przepłucz przynajmniej 3 razy w zimnej wodzie, ocierając delikatnie ziarna ryżu o siebie rękoma, aby pozbyć się skrobi. Po ostatnim płukaniu woda powinna być klarowna. Odsącz na sicie.
  2. Ryż przesyp do garnka i wlej ok. 300 ml zimnej wody. (Najłatwiej odmierzyć ryż przy pomocy szklanki – na każdą szklankę ryżu powinno przypadać 1,2 szklanki wody, więc na 200 g ryżu powinno to być ok. 1 i ⅕ szklanki wody).
  3. Garnek przykryj pokrywką i wstaw na duży gaz. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 10 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw pod przykryciem na kolejne 10 minut.
  4. Ugotowany ryż przełóż do miski, wsyp pół łyżeczki soli, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i dokładnie wymieszaj.

 

Marynowane tofu

  1. Ząbki czosnku oraz imbir bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na drobnych oczkach tartki. Połącz z sosem sojowym, olejem sezamowym, cukrem oraz pieprzem. Wymieszaj.
  2. Tofu pokrój w cienkie plasterki jak na bulgogi i zalej marynatą. Odstaw na kwadrans do zamarynowania, a następnie grilluj na patelni po ok. 2 minuty z każdej strony.

 

Marynowany ogórek

  1. Ogórka umyj i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miski, zalej octem ryżowym oraz miodem i wsyp sól, oraz sezam. Wymieszaj i odstaw na minimum kwadrans.

 

Marchew

  1. Marchew obierz i pokrój na zapałki.
  2. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i wrzuć marchew. Smaż przez chwilę, aż zmięknie.
  3. Następnie wrzuć drobno posiekany czosnek i posól do smaku. Smaż jeszcze przez moment i odstaw.

 

Szpinak

  1. Szpinak podsmaż na rozgrzanym oleju sezamowym, aż zmniejszy objętość.
  2. Następnie dodaj posiekany czosnek, sos sojowy i sól do smaku. Smaż jeszcze przez moment i odstaw.

 

Sos

  1. Ząbki czosnku drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do miseczki i dodaj: pastę gochujang, sos sojowy, olej sezamowy i miód. Dokładnie wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj 1-2 łyżek wody.

 

Bibimbap

  1. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i wbij dwa jajka. Usmaż je do momentu ścięcia białka.
  2. Do miseczek nałóż ugotowany ryż. Dookoła ułóż przygotowane dodatki: tofu, ogórka, marchew oraz szpinak, a także kimchi.
  3. Na wierzchu ułóż sadzone jajko i całe danie posyp sezamem oraz polej przygotowanym sosem.

Zdjęcie - Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem po koreańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów