Biały ser smażony z kminkiem

Biały ser smażony z kminkiem
Zdjęcie - Biały ser smażony z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 10
  • Czas przygotowania: 5minuty
  • Czas gotowania: 5minuty

O smażonym serze czytałam w kilku miejscach i od pierwszej chwili miałam ochotę  poznać jego smak. Długo się za niego zabierałam bo obawiałam się trochę tego podobno niezbyt ładnego zapachu ale w końcu się odważyłam. Przepis jest bardzo łatwy, nie wymaga dużo pracy, jedynie potrzebuje trochę czasu. Ser poddany procesowi gliwienia robi się praktycznie sam. Mój,  stał sobie na blacie w kuchni przkryty serwetką i od czasu do czasu zaglądałam do niego, żeby go przemieszać. Przez pierwsze dni wogóle nic się nie działo, nie czułam żadnego zapachu, dopiero po trzech dniach ser zaczął lekko "zalatywać" ale nie był to żaden wielki  smrodek.  Natomiast już w trakcie smażenia ser bardzo mi się podobał. Jeszcze ciepły jest przepyszny, wystudzony też smakuje wspaniale. Do końca nie jestem zadowolona tylko z konsystencji, odrobinę się kruszył  ale chleb posmarowany smażonym serem z plasterkiem pomidora bardzo mi posmakował i na pewno zrobię go jeszcze nie raz.

Składniki Instrukcje

Ser, (bez konserwantów, najlepiej wiejski) włożyć do miski,  rozdrobnić widelcem, przykryć i odstawić na kilka dni. Najlepiej ustawić miskę na słonecznym parapecie. Zaglądać do niego kilka razy dziennie i mieszać. Po 4-5 dniach, kiedy ser wydziela już lekki smrodek wymieszać go z sodą,  rozpuścić na patelni masło, dodać ser  i smażyć około 5 min. Dodać kminek, przyprawić solą, wymieszać i przelać do naczynia.

Smacznego:)

Zdjęcie - Biały ser smażony z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów