Biała Sangria

Zdjęcie - Biała Sangria - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


































Dzisiaj na blogu miał się ukazać pewien przepis. Upał jednak zdecydowanie nie sprzyja gotowaniu, dlatego zmieniłam plany. Wolałam skorzystać z pięknej pogody, spędzając czas na świeżym powietrzu. Zabrałam ze sobą truskawki, zestaw do gry w "kometkę" i towarzysza. Nie zapomniałam też o napojach. A chyba nic tak nie orzeźwia w trakcie słonecznego pikniku jak owocowa Sangria!
Trudno jej nie lubić, w końcu łączy ze sobą wino i owoce. Trzeba jednak z Sangrią uważać, bo potrafi być zdradliwa, o czym przekonałam się kiedyś w samo w południe smakując tapas w jednej z barcelońskich knajp.
Ten hiszpański napój przygotowywany jest klasycznie na bazie czerwonego półsłodkiego wina.
Receptur zapewne jest wiele, ale ja już przyzwyczaiłam się do pewnego patentu, który przywiozła ze sobą Śliwka z wakacji w Hiszpanii. Może się to wydawać dziwne, ale dodatek gazowanej Fanty do wina to naprawdę słuszne połączenie. Wychodzi z tego przepyszna Sangria!
Od kiedy spróbowałam tej wersji kiedyś u Śliwki, przygotowuje ją właśnie w ten sposób. Tym razem wykorzystałam jednak białe, musujące wino.
Sangrię przelałam do słoików, aby łatwo je było przetransportować na piknik. Na dnie naczynek znalazły się kostki lodu, brzoskwinia, truskawki, plastry limonki, mandarynki oraz liście świeżej mięty.
Pycha!
Biała Sangria
  • 700-800 ml białego półwytrawnego wina (może być musujące)
  • 400 ml Fanty
  • 50-100 ml wody gazowanej
  • 2 limonki
  • mandarynka lub 1/2 pomarańczy
  • liście świeżej mięty
  • brzoskwinia
  • garść truskawek
  • kostki lodu
  1. Do dużego dzbanka lub słoika wrzucamy umyte i pozbawione szypułek truskawki. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę i dodajemy do dzbanka.
  2. Jedną limonkę i mandarynkę (lub pomarańczę) kroimy w cienkie plastry. Dodajemy do owoców razem z listkami świeżej mięty.
  3. Do dzbanka wlewamy wino, Fantę, sok z 1 limonki oraz wodę gazowaną. Całość dopełniamy kostkami lody i dokładnie mieszamy. Napój serwujemy od razu lub chłodzimy go w lodówce.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Różana truskawkówka

Różana truskawkówka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Nalewka orzechowa

Nalewka orzechowa

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Hugo i syrop z kwiatów czarnego bzu
2

Hugo i syrop z kwiatów czarneg…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Suchy lód, domowe efekty specjalne
2

Suchy lód, domowe efekty specj…

Beti Beti
kruche babeczki

Korzenny syrop mandarynkowy
1

Korzenny syrop mandarynkowy

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Domowy likier baileys
1

Domowy likier baileys

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Koktajl zielona moc
1

Koktajl zielona moc

Beti Beti
kruche babeczki

Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Czekoladowy mus z banana i mleka ryżowego

Czekoladowy mus z banana i mle…

figmara figmara
figowe smaki

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Lemoniada arbuzowa - ARBUZADA
1

Lemoniada arbuzowa - ARBUZADA

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Szparagi Danielle Borst

Szparagi Danielle Borst

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir