Biała Sangria

Zdjęcie - Biała Sangria - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


































Dzisiaj na blogu miał się ukazać pewien przepis. Upał jednak zdecydowanie nie sprzyja gotowaniu, dlatego zmieniłam plany. Wolałam skorzystać z pięknej pogody, spędzając czas na świeżym powietrzu. Zabrałam ze sobą truskawki, zestaw do gry w "kometkę" i towarzysza. Nie zapomniałam też o napojach. A chyba nic tak nie orzeźwia w trakcie słonecznego pikniku jak owocowa Sangria!
Trudno jej nie lubić, w końcu łączy ze sobą wino i owoce. Trzeba jednak z Sangrią uważać, bo potrafi być zdradliwa, o czym przekonałam się kiedyś w samo w południe smakując tapas w jednej z barcelońskich knajp.
Ten hiszpański napój przygotowywany jest klasycznie na bazie czerwonego półsłodkiego wina.
Receptur zapewne jest wiele, ale ja już przyzwyczaiłam się do pewnego patentu, który przywiozła ze sobą Śliwka z wakacji w Hiszpanii. Może się to wydawać dziwne, ale dodatek gazowanej Fanty do wina to naprawdę słuszne połączenie. Wychodzi z tego przepyszna Sangria!
Od kiedy spróbowałam tej wersji kiedyś u Śliwki, przygotowuje ją właśnie w ten sposób. Tym razem wykorzystałam jednak białe, musujące wino.
Sangrię przelałam do słoików, aby łatwo je było przetransportować na piknik. Na dnie naczynek znalazły się kostki lodu, brzoskwinia, truskawki, plastry limonki, mandarynki oraz liście świeżej mięty.
Pycha!
Biała Sangria
  • 700-800 ml białego półwytrawnego wina (może być musujące)
  • 400 ml Fanty
  • 50-100 ml wody gazowanej
  • 2 limonki
  • mandarynka lub 1/2 pomarańczy
  • liście świeżej mięty
  • brzoskwinia
  • garść truskawek
  • kostki lodu
  1. Do dużego dzbanka lub słoika wrzucamy umyte i pozbawione szypułek truskawki. Brzoskwinię kroimy w drobną kostkę i dodajemy do dzbanka.
  2. Jedną limonkę i mandarynkę (lub pomarańczę) kroimy w cienkie plastry. Dodajemy do owoców razem z listkami świeżej mięty.
  3. Do dzbanka wlewamy wino, Fantę, sok z 1 limonki oraz wodę gazowaną. Całość dopełniamy kostkami lody i dokładnie mieszamy. Napój serwujemy od razu lub chłodzimy go w lodówce.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Trufle owsiane z przyprawą do piernika i whisky

Trufle owsiane z przyprawą do…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zimowa owsianka z płatkami quinoa i gruszką

Zimowa owsianka z płatkami qui…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Świąteczny chlebek cynamonowy z wiśniami

Świąteczny chlebek cynamonowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Crostini ze smażoną papryką
4

Crostini ze smażoną papryką

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kakałko z piankowymi bałwankami
1

Kakałko z piankowymi bałwankam…

food² food²
Food Square

Spaghetti z szarpaną wieprzowiną

Spaghetti z szarpaną wieprzowi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Marchewka z tahini
1

Marchewka z tahini

figmara figmara
figowe smaki

Lukier
1

Lukier

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kapusta kiszona z bananem
2

Kapusta kiszona z bananem

figmara figmara
figowe smaki