Bezglutenowy chleb amarantusowy

Zdjęcie - Bezglutenowy chleb amarantusowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Parę dni temu prezentowaliśmy bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany, a dzisiaj mamy dla was bezglutenowy chleb amarantusowy. Tak naprawdę jest z wielu mąk, ale to chyba właśnie ta z amarantusa nadaje mu charakterystycznego smaku. Tym cyklem wpisów o wypiekach bezglutenowych chcemy chociaż trochę pomóc osobom, które z różnych przyczyn glutenu nie spożywają. My akurat nie jesteśmy fanami takiego pieczywa, ale obiektywnie patrząc złe nie jest. Nie jest to oczywiście to samo, co tradycyjny chleb, ale smakuje o wiele lepiej niż się spodziewaliśmy :) Bez problemu moglibyśmy się takie pieczywo przerzucić, gdybyśmy musieli.
Potrzebujemy:
110 g mąki z amarantusa
210 g mąki ryżowej
140 g mąki gryczanej
130 g mąki ziemniaczanej
500 ml wody
9 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 łyżka czarnuszki 

Wykonanie:
Łączymy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie mieć konsystencję gęstego budyniu. Po wyrobieniu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wygładzamy mokrą dłonią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy 50 minut w 190 stopniach.
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska  - lutowa piekarnia

Chleb gryczany zwany tatarczuc…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Chleb gryczany na zakwasie. Lutowa Piekarnia na tropie tatarczucha…
1

Chleb gryczany na zakwasie. Lu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wieloziarnisty chleb bezglutenowy

Wieloziarnisty chleb bezgluten…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek z mąki gryczanej i ziemniaczanej
1

Chlebek z mąki gryczanej i zie…

figmara figmara
figowe smaki