Bezglutenowy chleb amarantusowy

Zdjęcie - Bezglutenowy chleb amarantusowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Parę dni temu prezentowaliśmy bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany, a dzisiaj mamy dla was bezglutenowy chleb amarantusowy. Tak naprawdę jest z wielu mąk, ale to chyba właśnie ta z amarantusa nadaje mu charakterystycznego smaku. Tym cyklem wpisów o wypiekach bezglutenowych chcemy chociaż trochę pomóc osobom, które z różnych przyczyn glutenu nie spożywają. My akurat nie jesteśmy fanami takiego pieczywa, ale obiektywnie patrząc złe nie jest. Nie jest to oczywiście to samo, co tradycyjny chleb, ale smakuje o wiele lepiej niż się spodziewaliśmy :) Bez problemu moglibyśmy się takie pieczywo przerzucić, gdybyśmy musieli.
Potrzebujemy:
110 g mąki z amarantusa
210 g mąki ryżowej
140 g mąki gryczanej
130 g mąki ziemniaczanej
500 ml wody
9 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 łyżka czarnuszki 

Wykonanie:
Łączymy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie mieć konsystencję gęstego budyniu. Po wyrobieniu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wygładzamy mokrą dłonią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy 50 minut w 190 stopniach.
Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy