Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej
Pierniczki to podstawa świątecznych wypieków. Zawsze piekę je na kilka dni lub nawet tygodni przed Świętami, aby móc potem obdarowywać nimi bliskich i przyjaciół. Przepisów na nie przerobiłem w swoim życiu naprawdę sporo i chyba każdego roku robię je trochę inaczej. Ze względu na różnego rodzaju diety kombinuję również z nieklasycznymi wersjami. Dlatego też bardzo często pojawiają się u mnie bezglutenowe pierniczki, czy też takie pozbawione cukru albo wegańskie. Szukając opcji bez gluta, przerobiłem kilka rodzajów mąk: kokosową, migdałową, z topinamburu, ryżową i kasztanową, ale zdecydowanie te z mąki gryczanej najbardziej przypominają mi te klasyczne. Ciasto z tego przepisu się nie klei ani nie kruszy, jest plastyczne, łatwo się je formuje i – co więcej – pierniczki smakują prawie identycznie jak te na mące pszennej (pod warunkiem wybrania mąki białej z niepalonej gryki). Po upieczeniu ciastka są kruche, lecz nie twarde i z czasem powoli miękną. Dodatkowo można je długo przechowywać (oczywiście, jeśli zdołacie się im oprzeć). Według mnie to przepis na bezglutenowe pierniczki idealne! W składnikach zachęcam do skorzystania z cukru kokosowego, który nada ciasteczkom cudownego karmelowego smaku, a w dodatku jest znacznie zdrowszy, jednak z powodzeniem możecie go zamienić na cukier trzcinowy albo erytrytol czy ksylitol. W wersji wegańskiej, zamiast miodu, możecie wybrać syrop z daktyli lub z agawy, masło zastąpić można z powodzeniem olejem kokosowym, a zamiast jajka wymieszać łyżkę mielonego lnu z 50 ml wrzątku. Tym sposobem możecie stworzyć idealne dla Was pierniczki z mąki gryczanej, które spełnią Wasze wymagania, co do zdrowszych wypieków zgodnych z przekonaniami o żywieniu. Jak widać nawet w Święta, nie trzeba z niczego rezygnować. ? Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, a ja tymczasem sięgam po kolejnego bezglutenowego pierniczka. Z kubkiem herbaty smakują wyjątkowo dobrze!
Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej Łukasz Pierniczki to podstawa świątecznych wypieków. Zawsze piekę je na kilka dni lub nawet tygodni przed Świętami, aby móc potem obdarowywać nimi bliskich… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: ok. 60 ciastek
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
SKŁADNIKI
- 500 g białej mąki gryczanej (+ do podsypywania)
- 150 g masła
- 150 g miodu (użyłem gryczanego)
- 100 g cukru kokosowego lub trzcinowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub bezglutenowego proszku do pieczenia)
- ¼ łyżeczki soli
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE
- Masło, miód oraz cukier przełóż do rondelka i gotuj przez kilka minut, aż cukier się rozpuści. Następnie mieszankę całkowicie wystudź.
- Wszystkie składniki suche połącz ze sobą, wlej przestudzoną masę i wbij jajko. Zacznij zagniatać ciasto, aż stanie się jednolite.
- Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na 2-3 mm i wycinaj z niego pierniczki. Układaj je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 centymetrowe przerwy. Piecz przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Studź na kratce. Upieczone pierniczki możesz przechowywać przez kilka tygodni w puszce lub zamykanym pojemniczku.