Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej

Pierniczki to podstawa świątecznych wypieków. Zawsze piekę je na kilka dni lub nawet tygodni przed Świętami, aby móc potem obdarowywać nimi bliskich i przyjaciół. Przepisów na nie przerobiłem w swoim życiu naprawdę sporo i chyba każdego roku robię je trochę inaczej. Ze względu na różnego rodzaju diety kombinuję również z nieklasycznymi wersjami. Dlatego też bardzo często pojawiają się u mnie bezglutenowe pierniczki, czy też takie pozbawione cukru albo wegańskie. Szukając opcji bez gluta, przerobiłem kilka rodzajów mąk: kokosową, migdałową, z topinamburu, ryżową i kasztanową, ale zdecydowanie te z mąki gryczanej najbardziej przypominają mi te klasyczne. Ciasto z tego przepisu się nie klei ani nie kruszy, jest plastyczne, łatwo się je formuje i – co więcej – pierniczki smakują prawie identycznie jak te na mące pszennej (pod warunkiem wybrania mąki białej z niepalonej gryki). Po upieczeniu ciastka są kruche, lecz nie twarde i z czasem powoli miękną. Dodatkowo można je długo przechowywać (oczywiście, jeśli zdołacie się im oprzeć). Według mnie to przepis na bezglutenowe pierniczki idealne! W składnikach zachęcam do skorzystania z cukru kokosowego, który nada ciasteczkom cudownego karmelowego smaku, a w dodatku jest znacznie zdrowszy, jednak z powodzeniem możecie go zamienić na cukier trzcinowy albo erytrytol czy ksylitol. W wersji wegańskiej, zamiast miodu, możecie wybrać syrop z daktyli lub z agawy, masło zastąpić można z powodzeniem olejem kokosowym, a zamiast jajka wymieszać łyżkę mielonego lnu z 50 ml wrzątku. Tym sposobem możecie stworzyć idealne dla Was pierniczki z mąki gryczanej, które spełnią Wasze wymagania, co do zdrowszych wypieków zgodnych z przekonaniami o żywieniu. Jak widać nawet w Święta, nie trzeba z niczego rezygnować. 🙂 Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, a ja tymczasem sięgam po kolejnego bezglutenowego pierniczka. Z kubkiem herbaty smakują wyjątkowo dobrze!

Zdjęcie - Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej Łukasz Pierniczki to podstawa świątecznych wypieków. Zawsze piekę je na kilka dni lub nawet tygodni przed Świętami, aby móc potem obdarowywać nimi bliskich… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

 Ilość porcji: ok. 60 ciastek
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz 

SKŁADNIKI

  • 500 g białej mąki gryczanej (+ do podsypywania)
  • 150 g masła
  • 150 g miodu (użyłem gryczanego)
  • 100 g cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub bezglutenowego proszku do pieczenia)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE

  1. Masło, miód oraz cukier przełóż do rondelka i gotuj przez kilka minut, aż cukier się rozpuści. Następnie mieszankę całkowicie wystudź.
  2. Wszystkie składniki suche połącz ze sobą, wlej przestudzoną masę i wbij jajko. Zacznij zagniatać ciasto, aż stanie się jednolite.
  3. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 2-3 mm i wycinaj z niego pierniczki. Układaj je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 centymetrowe przerwy. Piecz przez ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Studź na kratce. Upieczone pierniczki możesz przechowywać przez kilka tygodni w puszce lub zamykanym pojemniczku.

Przepisy z tych kategorii

Mini pączki z ricottą
1

Mini pączki z ricottą

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zdrowe ciasteczka owsiane
2

Zdrowe ciasteczka owsiane

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciastka Brownie z kremem czekoladowym

Ciastka Brownie z kremem czeko…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Kruche ciasteczka – serduszka na Walentynki
1

Kruche ciasteczka – serduszka…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki walentynkowe z kremem malinowym
1

Babeczki walentynkowe z kremem…

food² food²
Food Square

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin
1

Chińskie naleśniki z kaczką, o…

food² food²
Food Square

Waniliowe muffinki z borówkami
1

Waniliowe muffinki z borówkami

figmara figmara
figowe smaki

Churros
2

Churros

Beti Beti
kruche babeczki

Chili con carne
1

Chili con carne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babka jogurtowa
2

Babka jogurtowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto z czerwonej fasoli i kakao
1

Ciasto z czerwonej fasoli i ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy