Bezglutenowe pierniczki gryczane

Bezglutenowe pierniczki gryczane



Zdjęcie - Bezglutenowe pierniczki gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Korzenny aromat pierników powoli miesza się z zapachem choinki i suszonego sianka. Na liście zadań do zrobienia zostało już niewiele rzeczy. Wystrojona choinka świeci pełnym blaskiem a stół nakryty śnieżnobiałym obrusem czeka na niespodziewanego gościa...
Trwając w oczekiwaniu na ten najpiękniejszy dzień w roku dzielę się przepisem na pyszne bezglutenowe pierniczki i życzę wszystkim Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten świąteczny czas przyniesie radość i spokój, a betlejemska gwiazda zabłyśnie wyjątkowym blaskiem.

Zdjęcie - Bezglutenowe pierniczki gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowe pierniczki gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bezglutenowe pierniczki gryczane - przepis

Ciasto:

  • 400g mąki gryczanej
  • 170g miodu
  • 120g masła
  • 120g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  •  

Podgrzać w rondelku masło z miodem i cukrem, aż do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.
Do misy robota wsypać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać żółtko, jajko i roztopione masło z miodem i cukrem. Wszystko dokładnie zagnieść, uformować w kulę, umieścić w naczyniu z pokrywką i włożyć na 4-5 godzin do lodówki. Schłodzone ciasto wałkować porcjami na grubość 2 - 3mm i wycinać foremką pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w temp. 180°. Upieczone pierniczki od razu zdejmować na kratę kuchenną. Ostrożnie bo zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie. Nie należy ich jednak piec dłużej bo staną się twarde i niesmaczne.

Lukier:

  • 1 białko
  • 250g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny


Białko przeznaczone na lukier ubić na sztywno z połową cukru pudru (jajko wcześniej powinno być dokładnie umyte i sparzone we wrzątku przez 3 sekundy). Następnie dodać sok cytrynowy i wsypać resztę cukru. Ucierać mikserem, aż powstanie gładki, lśniący lukier. Drugą połowę cukru pudru polecam dodawać stopniowo w zależności od tego jak gęsty chcemy mieć lukier.
Gotowy lukier przełożyć do jednorazowego worka cukierniczego z odciętą końcówką i udekorować pierniczki.

Bezglutenowe pierniczki gryczane - podobne przepisy
> Malinowy tort makowo-ryżowy (bez glutenu i laktozy)
> Makowiec japoński
> Panforte nero
> Pierniczki norymberskie

Smacznego :)
Aronia

Kategorie przepisów