Bezglutenowe ciasteczka z pestek dyni i słonecznika


Zdjęcie - Bezglutenowe ciasteczka z pestek dyni i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na te pyszne ciasteczka pochodzi z książki "Słodka kuchnia roślinna". Ciasteczka są kruche, na bazie pestek dyni i słonecznika. Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Bardzo proste w przygotowaniu. Jak pestki będziecie mielić dłużej, to będą bardziej gładkie, ja zostawiłam mniej zmielone. Z podanego przepisu wychodzi 10 sztuk, ja od razu robiłam podwójną porcję. Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • 1/2 szklanki (125 ml) pestek dyni
  • 1/2 szklanki (125 ml) pestek słonecznika
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu (u mnie ksylitol)
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 5 łyżek mleka roślinnego


1. Pestki dyni i słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Zmielić na proszek w blenderze kielichowym lub młynku do kawy.
2. Przełożyć do miski i dorzucić pozostałe składniki suche i wymieszać. Dodać roztopiony olej kokosowy i znowu delikatnie wymieszać.
3. Powoli dodawać mleko roślinne, ugniatając ciasto (mleka dodajemy tyle, żeby ciasto dało się lepić).
4. Lepimy kulki i spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ozdabiamy pestkami słonecznika i dyni. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Zdjęcie - Bezglutenowe ciasteczka z pestek dyni i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowe ciasteczka z pestek dyni i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowe ciasteczka z pestek dyni i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy