Bezglutenowe ciasteczka z pestek dyni i słonecznika
Przepis na te pyszne ciasteczka pochodzi z książki "Słodka kuchnia roślinna". Ciasteczka są kruche, na bazie pestek dyni i słonecznika. Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Bardzo proste w przygotowaniu. Jak pestki będziecie mielić dłużej, to będą bardziej gładkie, ja zostawiłam mniej zmielone. Z podanego przepisu wychodzi 10 sztuk, ja od razu robiłam podwójną porcję. Polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki:
- 1/2 szklanki (125 ml) pestek dyni
- 1/2 szklanki (125 ml) pestek słonecznika
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/3 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu (u mnie ksylitol)
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 5 łyżek mleka roślinnego
1. Pestki dyni i słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią. Zmielić na proszek w blenderze kielichowym lub młynku do kawy.
2. Przełożyć do miski i dorzucić pozostałe składniki suche i wymieszać. Dodać roztopiony olej kokosowy i znowu delikatnie wymieszać.
3. Powoli dodawać mleko roślinne, ugniatając ciasto (mleka dodajemy tyle, żeby ciasto dało się lepić).
4. Lepimy kulki i spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ozdabiamy pestkami słonecznika i dyni. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.