Berenjenas fritas con miel – smażone bakłażany z miodem
Berenjenas fritas con miel de caña, czyli smażone bakłażany z miodem, a właściwie melasą z trzciny cukrowej to najpopularniejsza andaluzyjska przystawka. Pamiętam, jak dziś, gdy jadłem je po raz pierwszy w Granadzie 10 lat temu. Chrupiące kawałki bakłażana oblane słodkim cukrowym syropem z lekką goryczką sprawiły, że zupełnie oniemiałem. Połączenie tych smaków trochę mnie wtedy szokowało, bo może się wydawać, że bakłażan i miód (bądź melasa) to dwa składniki, których w kuchni się po prostu nie łączy. Jednakże to właśnie za sprawą tych kontrastów, to tak dobrze smakuje.
Smażone bakłażany z miodem bez wątpienia mają rodowód arabski. Oberżyna nie była znana na europejskich ziemiach przed ekspansją muzułmanów. Dopiero Saraceni z Damaszku przywieźli ją na Półwysep Iberyjski ku uciesze (lub odrzuceniu) wszystkich ludzi zachodu. Bakłażany szybko zdobyły popularność i stały się nieodłącznym elementem andaluzyjskiej kuchni. Jak pisze José Pizarro w swojej książce Andalucía było to danie dość luksusowe ze względu na dodatek miodu lub cukru, które były dawniej produktami kosztownymi. Oryginalnie danie serwowano z melasą z trzciny cukrowej, jednakże obecnie bardzo popularne jest stosowanie różnych rodzai miodu. Sam również wolę taką wersję. Hiszpanie często dodają miel de castaño – miód kasztanowy, który ma intensywny karmelowy smak i lekką goryczkę. Dobre do bakłażanów będą również miody lekkie i kwiatowe. Moim ulubionym do tego dania jest miel de azahar – miód z kwiatów pomarańczy.
Przepisów na smażone bakłażany z miodem jest wiele. Sam również przetestowałem kilka z nich i zdecydowanie ten mi najbardziej odpowiada. Oberżynę przed smażeniem należy namoczyć w wodzie gazowanej lub piwie. Dzięki temu pozbawiamy ją goryczki, a jednocześnie sprawiamy, że będzie bardziej chrupiąca. Obtoczyć je można zarówno w samej mące, jak i cieście (często na bazie piwa lub samych białek). Techniki są różne. Ta jest wersją dla leniwych – w kuchni robi się mniej bałaganu, a i więcej jest bakłażana w bakłażanie, niż niepotrzebnej centymetrowej panierki. A i tutaj bardzo ważna uwaga – przed smażeniem nie solimy bakłażana – inaczej nie będzie chrupiący. Solić najlepiej jest po usmażeniu. Najkorzystniej gruboziarnistą solą morską lub solą w płatkach. Bakłażana smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek – jej aromat jest tu szalenie istotny.
PS. Bakłażana można pokroić na wiele sposobów. W Hiszpańskich restauracjach głównie królują półksiężyce oraz słupki. Jednakże sam preferuję plastry. Wtedy na talerzu widać, z jakim warzywem mamy do czynienia. 🙂
Smażone bakłażany z miodem
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
Składniki na Berenjenas fritas con miel:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- ok. 100 g mąki pszennej
- ok. 250 ml jasnego piwa lub wody gazowanej
- 1-2 łyżki dobrego miodu
- gruboziarnista sól morska
- oliwa z oliwek do smażenia
Jak przygotować Berenjenas fritas con miel?
- Bakłażany pokrój na 5 mm plasterki. Następnie przełóż do miski i zalej piwem lub wodą gazowaną. Odstaw na kwadrans. Po tym czasie odsącz i dokładnie osusz na papierowych ręcznikach.
- Na patelnię wlej oliwę z oliwek na wysokość ok. 5 mm od dna naczynia i rozgrzej.
- Plasterki bakłażana obtocz w mące i smaż na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Następnie przełóż plasterki na talerz, polej miodem i posyp gruboziarnistą solą.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square