Batony owsiane z masłem orzechowym i olejem lnianym
Składniki:
- 1 szklanka masła orzechowego
- ½ szklanka oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- ½ szklanka posiekanych orzechów włoskich i orzechów pekan
- 2 szklanki płatków owsianych
Przygotowanie:
Krok 1
Miękkie masło orzechowe (w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski. Dodajemy olej Kujawski. Mieszamy razem, aż składniki się połączą. Do masy orzechowo-olejowej dodajemy roztopioną i ostudzoną do temperatury pokojowej czekoladę. Ponownie mieszamy na jednolitą masę.
Krok 2
Orzechy włoskie i pekan siekamy. Prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć uważając, by ich nie przypalić. Studzimy i dodajemy do masy czekoladowo- orzechowej. Na koniec wsypujemy płatki owsiane. Masę starannie mieszamy
Krok 3
Małą foremkę o wymiarach ok. 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód foremki wykładamy przygotowaną masę. Łyżką zanurzoną w oleju Kujawskim wyrównujemy i mocno ugniatamy masę. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Ostrym nożem kroimy na batoniki. Szczelnie zapakowane przechowujemy w lodówce.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 2 dni