Batony owsiane z masłem orzechowym i olejem lnianym

Batony owsiane z masłem orzechowym i olejem lnianym

Zdjęcie - Batony owsiane z masłem orzechowym i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

  • 1 szklanka masła orzechowego
  • ½ szklanka oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ½ szklanka posiekanych orzechów włoskich i orzechów pekan
  • 2 szklanki płatków owsianych

 

Przygotowanie:

Krok 1

Miękkie masło orzechowe (w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski. Dodajemy olej Kujawski. Mieszamy razem, aż składniki się połączą. Do masy orzechowo-olejowej dodajemy roztopioną i ostudzoną do temperatury pokojowej czekoladę. Ponownie mieszamy na jednolitą masę.

Zdjęcie - Batony owsiane z masłem orzechowym i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Orzechy włoskie i pekan siekamy. Prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć uważając, by ich nie przypalić. Studzimy i dodajemy do masy czekoladowo- orzechowej. Na koniec wsypujemy płatki owsiane. Masę starannie mieszamy

Zdjęcie - Batony owsiane z masłem orzechowym i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Małą foremkę o wymiarach ok. 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód foremki wykładamy przygotowaną masę. Łyżką zanurzoną w oleju Kujawskim wyrównujemy i mocno ugniatamy masę. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Ostrym nożem kroimy na batoniki. Szczelnie zapakowane przechowujemy w lodówce.

Zdjęcie - Batony owsiane z masłem orzechowym i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 2 dni

Zdjęcie - Batony owsiane z masłem orzechowym i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów