Batony owsiane wg Nigelli

Wiele razy widziałam przepis Nigelli na owsiane batony z mlekiem skondensowanym, ale dopiero teraz zdecydowałam się go wypróbować. Wydawał się doskonały, bo łączył coś co lubię – bakalie i płatki owsiane z szybkością wykonania. Miało więc wyjść idealnie. I tak właśnie wyszło 🙂

Do masy dodałam szczyptę soli morskiej i fajnie dało się wyczuć jej smak w batonach. Zmieszałam też płatki owsiane górskie i błyskawiczne (w oryginale tylko górskie) i moim zdaniem tak jest najlepiej 🙂 Jakie jeszcze zmiany wprowadziłam? W przepisie jest około 400 g mleka skondensowanego – ja dałam więcej – miałam mleko z Gostynia. Dodałam też troszkę więcej płatków owsianych i bakalii – ale to tak dla równowagi, nie jakoś przesadnie dużo. Wyszło wspaniale!

To co? Nie dacie się chyba długo namawiać na ich przygotowanie?

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (w oryginale około 400 g – u mnie trochę więcej)
  • 250g płatków owsianych (u mnie mieszanka górskich i błyskawicznych – nieznacznie więcej)
  • 75 g wiórek kokosowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 125 g orzeszków ziemnych
  • 125 g mieszanki nasion (np słonecznik, sezam)
  • szczypta soli morskiej

Odmierzamy sobie wszystkie składniki (płatki owsiane i bakalie można zmieszać w jednej misce).

Mleko skondensowane podgrzewamy w rondelku o grubym dnie (nie doprowadzamy do wrzenia!). Zdejmujemy z palnika i do ciepłego wrzucamy pozostałe składniki, mieszamy.

Blaszkę (24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę bakaliową (lekko dociskamy).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na około godzinę.

Odstawiamy na około 10-15 minut, po czym kroimy na mniejsze części.

Polecam również przepis na sałatkę warstwowa z tofu (a’la Gyros)

Przepisy z tych kategorii

Kakaowo-owsiane ciasteczka bez pieczenia
1

Kakaowo-owsiane ciasteczka bez…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Jaglanka kokosowa a'la Rafaello
1

Jaglanka kokosowa a'la Raf…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Domowa czekolada z orzechami
1

Domowa czekolada z orzechami

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Proteinowe irysy bez cukru
1

Proteinowe irysy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Najlepszy przepis na oryginalne włoskie Tiramisu
1

Najlepszy przepis na oryginaln…

food² food²
Food Square

Milkshake z masła orzechowego
3

Milkshake z masła orzechowego

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Zupa kalafiorowa z topinamburem Michaela Mosleya
2

Zupa kalafiorowa z topinambure…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Placki ziemniaczane z przepisu Magdy Gessler
1

Placki ziemniaczane z przepisu…

Beti Beti
kruche babeczki

Szakszuka według Yotama Ottolenghiego
2

Szakszuka według Yotama Ottole…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Muffinki cytrynowe z malinami wg Nigelli

Muffinki cytrynowe z malinami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Brokuły z sosem ostrygowym

Brokuły z sosem ostrygowym

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Młode ziemniaki z bobem i pesto

Młode ziemniaki z bobem i pest…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny