Batoniki owsiane z miodem, truskawkami i rabarbarem
Zaczyna się! Powoli startuje sezon na to, co najlepsze: truskawki i rabarbar! Na razie nieśmiało, głównie z Hiszpanii, ale już można spotkać na sklepowych półkach to, co uwielbiam: słodkie truskawki i kwaskowaty rabarbar. razem tworzą jeden z moich ulubionych kulinarnych duetów.
Dziś ciasto/ batoniki owsiane, przygotowane z dodatkiem miodu i miksu owoców. Nie są zbyt słodkie, a dodatkowo rabarbar powoduje, że mają głęboki, wielowymiarowym smak. Idealnie nadadzą się do zapakowania do lunchbox’a, na drugie śniadanie.
Jeśli lubicie intensywne smaki, doprawcie owoce świeżo utartym imbirem, skórką cytrynową albo cynamonem. Za każdym razem uzyskacie nieco inny smak batoników.
Z podanych proporcji upieczecie ciasto (do pokrojenia) o wymiarach ok. 12x 30 cm (lub 20×20 cm). Co ważne, ciasto robi się dosłownie w 3 minuty i nie wymaga użycia miksera. Ideał! :)
Składniki:- truskawki - ok. 10 szt
- rabarbar - 1 laska
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- ciasto:
- płatki owsiane - 1 szklanka
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- cukier brązowy - 1/3 szklanki
- miód - 2 pełne łyżki
- masło - 1/3 szklanki, roztopione
- sól - 1/4 łyżeczki
Rabarbar obierz, pokrój w małe kawałki, pokrój też truskawki. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną, odstaw.
W misecz połącz płatki owsiane z cukrem, miodem, mąką i roztopionym masłem oraz solą. Wymieszaj.
2/3 masy wyłóż na dno foremki, w której będziesz piec ciasto. Mocno dociśnij ją do dna (np. dnem szklanki). Na wierzchu ułóż owoce, posyp resztą owsianego ciasta, jak kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut, aż owoce będą miękkie, a ciasto zarumienione. Przed krojeniem ostudź.