Batoniki owsiane z miodem, truskawkami i rabarbarem

Zaczyna się! Powoli startuje sezon na to, co najlepsze: truskawki i rabarbar! Na razie nieśmiało, głównie z Hiszpanii, ale już można spotkać na sklepowych półkach to, co uwielbiam: słodkie truskawki i kwaskowaty rabarbar. razem tworzą jeden z moich ulubionych kulinarnych duetów.

Zdjęcie - Batoniki owsiane z miodem, truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś ciasto/ batoniki owsiane, przygotowane z dodatkiem miodu i miksu owoców. Nie są zbyt słodkie, a dodatkowo rabarbar powoduje, że mają głęboki, wielowymiarowym smak. Idealnie nadadzą się do zapakowania do lunchbox’a, na drugie śniadanie.

Zdjęcie - Batoniki owsiane z miodem, truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Batoniki owsiane z miodem, truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Batoniki owsiane z miodem, truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli lubicie intensywne smaki, doprawcie owoce świeżo utartym imbirem, skórką cytrynową albo cynamonem. Za każdym razem uzyskacie nieco inny smak batoników.

Zdjęcie - Batoniki owsiane z miodem, truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczecie ciasto (do pokrojenia) o wymiarach ok. 12x 30 cm (lub 20×20 cm). Co ważne, ciasto robi się dosłownie w 3 minuty i nie wymaga użycia miksera. Ideał! :)

Zdjęcie - Batoniki owsiane z miodem, truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • truskawki - ok. 10 szt
  • rabarbar - 1 laska
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • ciasto:
  • płatki owsiane - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • cukier brązowy - 1/3 szklanki
  • miód - 2 pełne łyżki
  • masło - 1/3 szklanki, roztopione
  • sól - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:

Rabarbar obierz, pokrój w małe kawałki, pokrój też truskawki. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną, odstaw.

W misecz połącz płatki owsiane z cukrem, miodem, mąką i roztopionym masłem oraz solą. Wymieszaj.

2/3 masy wyłóż na dno foremki, w której będziesz piec ciasto. Mocno dociśnij ją do dna (np. dnem szklanki). Na wierzchu ułóż owoce, posyp resztą owsianego ciasta, jak kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut, aż owoce będą miękkie, a ciasto zarumienione. Przed krojeniem ostudź.

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki drożdżowe  zero waste
1

Rogaliki drożdżowe zero waste

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasteczka kokosowe
1

Ciasteczka kokosowe

Beti Beti
kruche babeczki

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe
1

Dyniowe rollsy cynamonowo-czek…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babeczki cappuccino

Babeczki cappuccino

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Okurka Okurka
O kurrrka!

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z rabarbarem
1

Drożdżówki z rabarbarem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rabarbarem – sezonowe, łatwe i niezawodne
1

Ciasto z rabarbarem – sezonowe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tarta z truskawkami i rabarbarem
1

Tarta z truskawkami i rabarbar…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rabarbarowe tartaletki frangipane - expresowe
3

Rabarbarowe tartaletki frangip…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Marynowany rabarbar (pikle rabarbarowe)

Marynowany rabarbar (pikle rab…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis