Bataty grillowane z dipem koperkowym i lekką sałatką
Pyszne pomysły na dania z grilla, tym razem bez mięsa. Co powiecie na taki zestaw:
📌 bataty grillowane podane z pysznym dipem koperkowym
📌do tego lekka sałatka z roszponką, owocami i serem kozim?
A to wszystko przyprawione aromatycznymi olejami. Oleje Kujawski z ziołami to połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami. Wariantów smakowych jest aż 8! Świetnie sprawdzają się jako marynata do mięsa, warzyw czy ryby na grilla, jak również do sałatek.
Składniki na bataty grillowane z dipem koperkowym:
Bataty grillowane:
- 2 bataty
- 2 łyżki oleju Kujawski z ziołami “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
- 2 łyżki oleju Kujawski z ziołami “Czosnek”
Dip koperkowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 130 g sera sałatkowego typu feta
- garść świeżego koperku
- szczypta pieprzu
Jak zrobić bataty grillowane z dipem koperkowym?
Bataty myję, obieram i kroję w cienkie plastry. Plastry batatów polewam olejem Kujawskim i smażę na patelni grillowej lub grillu do miękkości. Plastry batatów można również upiec w piekarniku używając funkcji “Grill” przez ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni C.
Świeży koperek drobno siekam, przekładam do miseczki z jogurtem i serem. Rozdrabniam wszystko widelcem, doprawiam pieprzem. Bataty grillowane z dipem koperkowym wychodzą przepyszne.
Jeśli macie jeszcze trochę miejsca, to na dodajcie do zestawu grillowego lekką sałatkę z owocami i z serem kozim.
Składniki na lekką sałatkę z owocami:
LEKKA SAŁATKA Z OWOCAMI
- 200 g roszponki
- 100 g sera koziego
- 1 gruszka
- garść winogron zielonych
- 1 pomarańcza
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki oleju Kujawski z ziołami “Ostra papryka, bazylia, pomidor”
Jak zrobić lekką sałatkę z owocami?
Pestki słonecznika prażę na suchej patelni. Ser kozi, pomarańczę i gruszkę kroję w kostkę, gruszkę polewam sokiem z cytryny. Winogrona dzielę na pół.
Wszystkie składniki sałatki układam na talerzu, posypuję prażonym słonecznikiem i polewam olejem Kujawskim z ziołami “Ostra papryka, bazylia, pomidor”.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: łącznie 25 min.
Stopień trudności: prosty przepis