Barszcz ukraiński z jarmużem i jajkiem

Barszcz ukraiński z jarmużem i jajkiem
Zdjęcie - Barszcz ukraiński z jarmużem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz ukraiński z jarmużem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz ukraiński z jarmużem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz ukraiński z jarmużem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz ukraiński z jarmużem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz ukraiński z jarmużem i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mięsa wieprzowego (żeberka lub łopatka)
  • 350 g buraków
  • 150 g ugotowanej białej fasoli
  • 150 g jarmużu
  • 100 g marchwi
  • 100 g pora
  • 70 g korzenia pietruszki
  • 50 g selera
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 35 ml octu jabłkowego
  • 4 jajka
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas usuwając zbierającą się pianę.


Warzywa – buraki, marchew, pietruszkę i seler – ścieramy na tarce, por kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do gotującego się mięsa.


Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i posiekany czosnek. Gotujemy całość do miękkości.


Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze 10 minut.

Na koniec dodajemy fasolę.


Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.


Gotujemy jajka na półtwardo, a następnie obieramy i kroimy na połówki.


Zupę rozlewamy do talerzy. Dodajemy połówki jajek i skrapiamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów