Barszcz czerwony

                          Święta Bożego Narodzenia to dla mnie najpiękniejsze święta. Zawsze jakoś za szybko mijają, podobnie było teraz. Święta były białe, spokojne, rodzinne, domowe, takie jakie lubię. Z pysznościami na stole i dziecięcą radością.

Dziękuję Wam wszystkim serdecznie za życzenia i ciepłe słowa, które naprawdę wiele dla mnie znaczą. :)

Teraz, już po świętach pokażę kilka pyszności, które przygotowałam dla swojej rodziny. Barszczyk czerwony, który zrobiłam w tym roku pochodzi ze zbiorów Liski. Bardzo nam smakował z uszkami oraz pasztecikami, o których opowiem innym razem.

Zdjęcie - Barszcz czerwony  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*1 włoszczyzna: seler, pietruszka, cebula

*2 ząbki czosnku, obrane, ale całe

*1 kg buraków, obranych i startych na średniej tarce

*2 łyżki octu (dałam 4 łyżki)

*2 jabłka ze skórką, pokrojone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych

*5 ziarenek ziela angielskiego

*5 ziarenek pieprzu

*1 listek laurowy

*2 goździki

*5 suszonych grzybków (dałam więcej)

*1/2 łyżeczki suszonego majeranku

*150-200 ml soku z czarnej porzeczki (pominęłam)

*woda

 

Wykonanie:

Przygotować duży garnek (o pojemności ok 4 litrów).

Wrzucić do niego buraki, jabłka, włoszczyznę (obraną, ale nie pokrojoną) i zalać wodą tak, by sięgała 3-4 cm powyżej warzyw. Dodać ziele angielskie, pieprz, czosnek, grzyby, ocet i goździki.

Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż buraki puszczą dużo soku i warzywa będą miękkie (zajmie to ok. 30 minut).

Wyłączyć. Dodać roztarty w palcach majeranek i zostawić na noc. Można schować do lodówki, ja trzymałam w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia przelać barszcz przez sito, lekko podgrzać i doprawić go sokiem z czarnej porzeczki, solą i pieprzem. Można dodać jeszcze odrobinę majeranku.

Smacznego :)

 

Przepisy z tych kategorii

Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
1

Kasza z zielonymi warzywami z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Talarki ziemniaczane z piekarnika
2

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem
2

Szparagi pieczone z cytryną, c…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Lemoniada z rabarbarem

Lemoniada z rabarbarem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone
2

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Charlotte brzoskwiniowa - lekkie ciasto bez pieczenia
1

Charlotte brzoskwiniowa - lekk…

food² food²
Food Square

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Babeczki truskawkowe z galaretką (bez glutenu)

Babeczki truskawkowe z galaret…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z kurczakiem a’la chaczapuri
6

Placki z kurczakiem a’la chacz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Wafle z mlekiem w proszku i bakaliami
2

Wafle z mlekiem w proszku i ba…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu