Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

                          Święta Bożego Narodzenia to dla mnie najpiękniejsze święta. Zawsze jakoś za szybko mijają, podobnie było teraz. Święta były białe, spokojne, rodzinne, domowe, takie jakie lubię. Z pysznościami na stole i dziecięcą radością.

Dziękuję Wam wszystkim serdecznie za życzenia i ciepłe słowa, które naprawdę wiele dla mnie znaczą. :)

Teraz, już po świętach pokażę kilka pyszności, które przygotowałam dla swojej rodziny. Barszczyk czerwony, który zrobiłam w tym roku pochodzi ze zbiorów Liski. Bardzo nam smakował z uszkami oraz pasztecikami, o których opowiem innym razem.

Zdjęcie - Barszcz czerwony  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*1 włoszczyzna: seler, pietruszka, cebula

*2 ząbki czosnku, obrane, ale całe

*1 kg buraków, obranych i startych na średniej tarce

*2 łyżki octu (dałam 4 łyżki)

*2 jabłka ze skórką, pokrojone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych

*5 ziarenek ziela angielskiego

*5 ziarenek pieprzu

*1 listek laurowy

*2 goździki

*5 suszonych grzybków (dałam więcej)

*1/2 łyżeczki suszonego majeranku

*150-200 ml soku z czarnej porzeczki (pominęłam)

*woda

 

Wykonanie:

Przygotować duży garnek (o pojemności ok 4 litrów).

Wrzucić do niego buraki, jabłka, włoszczyznę (obraną, ale nie pokrojoną) i zalać wodą tak, by sięgała 3-4 cm powyżej warzyw. Dodać ziele angielskie, pieprz, czosnek, grzyby, ocet i goździki.

Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż buraki puszczą dużo soku i warzywa będą miękkie (zajmie to ok. 30 minut).

Wyłączyć. Dodać roztarty w palcach majeranek i zostawić na noc. Można schować do lodówki, ja trzymałam w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia przelać barszcz przez sito, lekko podgrzać i doprawić go sokiem z czarnej porzeczki, solą i pieprzem. Można dodać jeszcze odrobinę majeranku.

Smacznego :)

 

Kategorie przepisów