Barszcz czerwony z kapustą

Zdjęcie - Barszcz czerwony z kapustą/Beet and cabbage borscht - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tweet

Uwielbiam buraki ćwikłowe i wszystkie dania, w których się znajdują. Dziś proponuję wyjątkowo smaczny barszcz czerwony z kapustą,pomidorami, fasolą i ziemniakami, z dodatkiem miodu, który dodaje zupie charakteru. Podana ze śmietaną tworzy bardzo sycące i przepyszne danie. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Barszcz czerwony z kapustą

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 szklanki posiekanej kapusty
  • 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2×400 ml puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 8 szklanek bulionu warzywnego, drobiowego lub innego dostępnego
  • 4 średnie buraki, wyczyszczone szczotką (nie muszą być obrane)
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej białej lub czerwonej fasoli  (lub odcedzone z puszki)
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 garście posiekanych liści buraków lub szpinaku
  • garść posiekanego świeżego koperku
  • kwaśna śmietana do podania

Przygotowanie:

  1. W rondlu na zupę rozgrzej olej, po czym dodaj marchew, cebulę i czosnek. Smaż do miękkości i lekkiego zarumienienia, około 5 minut.
  2. Włóż kapustę wraz z ziemniakami i gotuj kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy i bulion. Całość dokładnie wymieszaj, włóż buraki w całości i gotuj zupę na średnim ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę.
  3. Następnie wyjmij buraki, zetrzyj je na tarce i włóż ponownie do zupy wraz z powstałymi sokami. Wmieszaj fasolę, ocet, paprykę, miód, posiekane liście buraków lub szpinak i dopraw całość solą i pieprzem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, wlej więcej bulionu lub wody. Gotuj kolejne 5 minut, wmieszaj koperek i dopraw jeżeli to konieczne.
  4. Podawaj zupę gorącą z dużym kleksem z kwaśnej i gęstej śmietany.
Smacznego!

Zdjęcie - Barszcz czerwony z kapustą/Beet and cabbage borscht - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Beet and cabbage borscht

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp canola oil
  • 1 cup cubed carrots
  • 1 large onion, chopped
  • 2 cloves garlic, minced
  • 2 cup shredded green or purple cabbage
  • 2 large potatoes, cubed
  • 2×400 ml cans diced tomatoes
  • 1 tbsp of tomato paste
  • 8 cups of veggie, chicken, pork or beef broth
  • 4 medium beets, scrubbed but unpeeled
  • 1 1/2 cups cooked white or black beans (or canned)
  • 4 tbsp apple cider vinegar
  • 1 tbsp honey
  • 2 tsp paprika
  • salt and pepper to taste
  • 2 handfuls beet greens, chard, or spinach chopped
  • handful chopped fresh dill
  • sour cream to garnish

Preparation:

  1. Heat oil in large soup pot.  Add the carrots, onion and garlic.  Cook until tender, about 5 minutes.
  2. Add the cabbage and potatoes and cook 5 minutes longer.  Add the diced tomatoes, tomato paste and broth.  Stir well.  Add the whole beets.  Bring to a boil, simmer, covered for about 1 hour.
  3. Remove beets, let them cool, then shred them.  Add to the soup, along with their juices.  Stir in the cooked beans, vinegar, paprika, honey, salt and pepper and beet greens.  If too thick, add more broth.  Simmer 5 more minutes on low heat.  Stir in dill.  Adjust seasonings.
  4. Serve into soup bowls and garnish with a healthy amount of sour cream.
Enjoy!

Zdjęcie - Barszcz czerwony z kapustą/Beet and cabbage borscht - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Barszcz czerwony z kapustą/Beet and cabbage borscht - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj buraki, fasola, kapusta, miód, obiad, pomidor, przystawka, szpinak, zioła, zupa

Przepisy z tych kategorii

Racuchy serowe
3

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Placuszki z mąki z ciecierzycy z czarnuszką
2

Placuszki z mąki z ciecierzycy…

figmara figmara
figowe smaki

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami
1

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kandyzowane kumkwaty
1

Kandyzowane kumkwaty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przepisy z tych kategorii

Krem marchewkowy z kaszą jaglaną
1

Krem marchewkowy z kaszą jagla…

aronia aronia
Wiem co jem

Zupa z wędzonego czosnku

Zupa z wędzonego czosnku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pizza zupełnie inaczej
4

Pizza zupełnie inaczej

Robert_DPZ Robert_DPZ
Dom Pachnący Żywicą

Krem z batatów i porów z mlekiem kokosowym
3

Krem z batatów i porów z mleki…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Tajska zupa z kurczakiem
4

Tajska zupa z kurczakiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa z dynii i mango. Super fit
1

Zupa z dynii i mango. Super fi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit