Bananowe churrosy z kokosową czekoladą
Już jutro święto wszystkich zwyroli – Tłusty Czwartek!
Jeśli brakuje Wam odwagi lub nie macie czasu by zmierzyć się z przepisem na pączki to spróbujcie usmażyć szybkie churrosy z ciasta parzonego. Zajmie Wam to mniej czasu niż stanie w kolejce po pączki.
Taka ze mnie bananiara, że do ciasta postanowiłam dodać rozgniecionego banana. Churrosy proponuję podawać oprószone cukrem pudrem z cynamonem i moczyć je w gorącej kokosowej czekoladzie.
Bananowe churrosy z kokosową czekoladą
- Ciasto:
- 40 g masła
- banan
- 250 ml mleka (u mnie ryżowo-kokosowe)
- 180 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 1,5-2 l oleju rzepakowego do smażenia
- cukier puder + szczypta cynamonu
- Czekolada:
- 150 g mleka kokosowego
- 50 g czekolady (u mnie gorzka, ale może być mleczna)
- W dużym garnku podgrzewamy na małym ogniu olej.
- Banan rozgniatamy widelcem, wrzucamy do rondla, dodajemy mleko, masło, cukier i sól. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści.
- Zmniejszamy ogień. Wsypujemy powoli mąkę i mieszamy energicznie trzepaczką do połączenia masy w elastyczną kulę „odchodzącą od ścianek” garnka. Studzimy przez minutę.
- Dodajemy stopniowo dwa jajka i krótko miksujemy ciasto do dokładnego połączenia składników. Lśniące ciasto przekładamy do szprycy z „gwiezdną” końcówką.
- Wyciskamy paseczki ciasta na rozgrzany olej, ucinamy je nożyczkami. Smażymy po 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
- Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Do rondla wlewamy mleko kokosowe, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy do roztopienia i przelewamy do filiżanki.
- Churrosy oprószamy cukrem pudrem z cynamonem, serwujemy z gorącą czekoladą.