Bakłażanowe piramidki - Parmigiana di melanzane

Bakłażanowe piramidki - Parmigiana di melanzane

Zdjęcie - Bakłażanowe piramidki - Parmigiana di melanzane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bakłażanowe piramidki - Parmigiana di melanzane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przystawka, która zachwyci najbardziej wybrednych. Banalne wykonanie, rozpieszczające podniebienie...Włoska klasyka, a bardziej szczegółowo - sycylijska. Tam właśnie wpisana jest na listę produktów regionalnych. Polecam:-)
Zdjęcie - Bakłażanowe piramidki - Parmigiana di melanzane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 3 świeże pomidory,
  • garść świeżej bazylii,
  • mozarella,
  • parmezan,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 30 minut. Potem spłukać, wysuszyć. Posmarować z obu stron oliwą i podpiec w piekarniku w 180 stopniach C. W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać posiekana bazylię i doprawić. Połowę bakłażanów ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć połowę pomidorów, położyć plasterek mozarelli, posypać parmezanem. Na wierzch ułożyć w takiej samej kolejności drugą warstwę. Zapiekać do zrumienienia.

Zdjęcie - Bakłażanowe piramidki - Parmigiana di melanzane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów