Bakłażanowe piramidki - Parmigiana di melanzane
Przystawka, która zachwyci najbardziej wybrednych. Banalne wykonanie, rozpieszczające podniebienie...Włoska klasyka, a bardziej szczegółowo - sycylijska. Tam właśnie wpisana jest na listę produktów regionalnych. Polecam:-)
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 3 świeże pomidory,
- garść świeżej bazylii,
- mozarella,
- parmezan,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 30 minut. Potem spłukać, wysuszyć. Posmarować z obu stron oliwą i podpiec w piekarniku w 180 stopniach C. W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać posiekana bazylię i doprawić. Połowę bakłażanów ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć połowę pomidorów, położyć plasterek mozarelli, posypać parmezanem. Na wierzch ułożyć w takiej samej kolejności drugą warstwę. Zapiekać do zrumienienia.