Bakłażan faszerowany kaszą pęczak, boczkiem, papryką i koperkiem
Hej :-). Oprócz recenzji książki mam jeszcze dzisiaj przepis na faszerowanego bakłażana. Tym razem z kaszą pęczak, boczkiem, papryką, koperkiem, do tego sól, pieprz, trochę kurkumy i gotowe. Bardzo smaczny, a kasza pęczak to jedna z moich ulubionych kasz, wiec dla mnie przyjemność podwójna :-). Miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na 2 porcje:
- 2 średnie bakłażany
- 100 g kaszy pęczak
- 10 plasterków boczku
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- kurkuma
- koperek świeży
- olej rzepakowy
Bakłażany myję, przekrawam na pół. Wydrążam środek dość mocno (ścianki muszą być cienkie). Tak wydrążonego bakłażana oprószam solą w środku i odstawiam na jakieś 30 minut. Połowę wydrążonego środka zostawiam, również oprószam solą, potem kroję w kostkę. Po tym czasie wylewam wodę, która zbierze nam się w środku. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Paprykę kroję w kostkę, boczek w paseczki. Na patelni rozgrzewam troszkę oleju, daję paprykę i pokrojonego w kostkę bakłażana (ze środka, to co wydrążyliśmy), smażę, dorzucam boczek, czosnek drobniutko pokrojony, dodaję ugotowany pęczak i posiekany koperek, doprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Bakłażana z zewnątrz nacieram olejem, wkładam do naczynia żaroodpornego, do środka każdego nakładam kaszę z boczkiem i warzywami. Zapiekam w 150 -160 stopniach około 40-45 minut. Smacznego :-)