Bakłażan faszerowany kaszą pęczak, boczkiem, papryką i koperkiem


Zdjęcie - Bakłażan faszerowany kaszą pęczak, boczkiem, papryką i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hej :-). Oprócz recenzji książki mam jeszcze dzisiaj przepis na faszerowanego bakłażana. Tym razem z kaszą pęczak, boczkiem, papryką, koperkiem, do tego sól, pieprz, trochę kurkumy i gotowe. Bardzo smaczny, a kasza pęczak to jedna z moich ulubionych kasz, wiec dla mnie przyjemność podwójna :-). Miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki na 2 porcje:

  • 2 średnie bakłażany
  • 100 g kaszy pęczak
  • 10 plasterków boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • koperek świeży
  • olej rzepakowy


Bakłażany myję, przekrawam na pół. Wydrążam środek dość mocno (ścianki muszą być cienkie). Tak wydrążonego bakłażana oprószam solą w środku i odstawiam na jakieś 30 minut. Połowę wydrążonego środka zostawiam, również oprószam solą, potem kroję w kostkę. Po tym czasie wylewam wodę, która zbierze nam się w środku. Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. Paprykę kroję w kostkę, boczek w paseczki. Na patelni rozgrzewam troszkę oleju, daję paprykę i pokrojonego w kostkę bakłażana (ze środka, to co wydrążyliśmy), smażę, dorzucam boczek, czosnek drobniutko pokrojony, dodaję ugotowany pęczak i posiekany koperek, doprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Bakłażana z zewnątrz nacieram olejem, wkładam do naczynia żaroodpornego, do środka każdego nakładam kaszę z boczkiem i warzywami. Zapiekam w 150 -160 stopniach około 40-45 minut. Smacznego :-)

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany kaszą pęczak, boczkiem, papryką i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bakłażan faszerowany kaszą pęczak, boczkiem, papryką i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

Grillowany kurczak z pikantnym…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Eintopf z kurek i dorsza

Eintopf z kurek i dorsza

figmara figmara
figowe smaki

Makrela pieczona z kolendrą i czosnkiem

Makrela pieczona z kolendrą i…

Beti Beti
kruche babeczki

Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowo-paprykowym
1

Udka kurczaka pieczone w sosie…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami

Gołąbki na parze z soczewicą i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sernik Rafaello

Sernik Rafaello

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia

Puszyste bułki z ziemniakami -…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bułki z ziemniakami w lipcowej Piekarni!

Bułki z ziemniakami w lipcowej…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek

Domowy dżem z wiśni i dżem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

Zdrowe ciasto marchewkowe z mi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj