Bagietki czosnkowo-pietruszkowe
Jakiś czas temu pokazywałam Wam jak samodzielnie przygotować bagietki czosnkowe. Dziś idę o krok dalej, przedstawiając Wam przepis na przygotowanie takich bagietek całkowicie od podstaw, łącznie z samą bułką.
Powiem Wam, że te domowe są duuużo lepsze ?
- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 35 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 50-70 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 70 g miękkiego masła
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Do garnuszka rozkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem, Dodajemy 1 łyżkę mąki oraz 2-3 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy aż do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, oraz wyrośnięte drożdże. Mieszając składniki łyżką, wlewamy pozostałe mleko i wodę. Na końcu dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (gdyby ciasto było zbyt twarde (w zależności od użytej mąki), wlewamy odrobinę ciepłej wody. Gdy ciasto przestanie lepić się do rąk, przykrywamy je w misce ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około godzinę).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy podłużną bagietkę. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy, przykryte ściereczką, na około 30 minut do napuszenia.
Po tym czasie nacinamy je ukośnie ostrym nożem.
Miękkie masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Można doprawić je niewielką ilością soli. Masło czosnkowo-pietruszkowe nakładamy w przygotowane w bułce nacięcia (ja nakładałam na koniuszek łyżeczki, a prawą ręką, nożem odginałam kawałki ciasta i zsuwałam nim masło z łyżeczki).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (do lekkiego zarumienienia).