Babka z advocatem - najlepsza na święta

Stare i sprawdzone przepisy, są najlepsze. Kolejnym przykładem, jest przepyszna, wilgotna babka na oleju z advocatem ( ajerkoniakiem ).  Część alkohol wyparuje podczas pieczenia ciasta, zostanie delikatny aromat likieru. Babkę, można udekorować lukrem z ajerkoniaku  🙂

Babka bardzo łatwa, niezawodna, idealna do świątecznej kawy. Serdecznie polecam 🙂

Zdjęcie - Babka z advocatem - najlepsza na święta - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na babkę z advocatem
  • 130 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 180 g cukru pudru
  • szklanka oleju
  • szklanka ajerkoniaku
  • 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • masło do smarowania formy + bułka tarta
Składniki na lukier
  • 3  łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ajerkoniaku

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jaja ucieraj z cukrem pudrem, na gęsty i puszysty krem. Stopniowo wlewaj olej, a następnie ajerkoniak.

Na koniec, dodaj mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko bardzo delikatnie pomieszaj, do połączenia składników.

Odlej około 1/5 masy, do mniejszego naczynia. Dodaj kakao, pomieszaj.

Foremkę na babki z kominkiem, natłuść masłem i posyp bułką tartą.

Jasną masę, przelej do foremki. Na jasną masę, nałóż masę ciemną. Nożem natnij masę, naokoło foremki, masa w ciemnym kolorze, spłynie na dół foremki.

Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 50 – 60 minut, do mocnego zrumienienia. Gotową babkę, ostrożnie wyciągam z foremki i zostawiam na kratce, do schłodzenia. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Babka z advocatem - najlepsza na święta - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy