Babka z advocatem - najlepsza na święta
Stare i sprawdzone przepisy, są najlepsze. Kolejnym przykładem, jest przepyszna, wilgotna babka na oleju z advocatem ( ajerkoniakiem ). Część alkohol wyparuje podczas pieczenia ciasta, zostanie delikatny aromat likieru. Babkę, można udekorować lukrem z ajerkoniaku ?
Babka bardzo łatwa, niezawodna, idealna do świątecznej kawy. Serdecznie polecam ?
Składniki na babkę z advocatem
- 130 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 180 g cukru pudru
- szklanka oleju
- szklanka ajerkoniaku
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- masło do smarowania formy + bułka tarta
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ajerkoniaku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jaja ucieraj z cukrem pudrem, na gęsty i puszysty krem. Stopniowo wlewaj olej, a następnie ajerkoniak.
Na koniec, dodaj mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko bardzo delikatnie pomieszaj, do połączenia składników.
Odlej około 1/5 masy, do mniejszego naczynia. Dodaj kakao, pomieszaj.
Foremkę na babki z kominkiem, natłuść masłem i posyp bułką tartą.
Jasną masę, przelej do foremki. Na jasną masę, nałóż masę ciemną. Nożem natnij masę, naokoło foremki, masa w ciemnym kolorze, spłynie na dół foremki.
Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 50 – 60 minut, do mocnego zrumienienia. Gotową babkę, ostrożnie wyciągam z foremki i zostawiam na kratce, do schłodzenia. Smacznego ?