Babka sernikowa z likierem Baileys i polewą czekoladową
W moim domu na Święta nigdy nie może zabraknąć dwóch ciast: sernika i babki. Obok mazurka to absolutny must have na wielkanocnym stole. W tym roku pomyślałem, żeby pójść jednak trochę na skróty i tym samym wyczarować coś, co połączyłoby oba te ciasta w jedno. W ten sposób powstała absolutnie wyjątkowa babka sernikowa z likierem Baileys i polewą czekoladową. Jest naprawdę znakomita i za sprawą odpowiednich dekoracji można nadać jej bardzo odświętnego charakteru. Ja postawiłem tutaj na prostotę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby trochę zaszaleć. Można wykorzystać czekoladowe pisanki, czy wszelkiego rodzaju posypki cukrowe. ?
Dzięki dodatkowi likieru Baileys masa serowa zyskuje niepowtarzalnego smaku i charakteru, który podrasowałem dodatkowo odrobiną mocnego espresso, dzięki czemu przypomina smakiem popularną kawę po irlandzku. Dodatkowo przygotowałem do niej spód z ciasta czekoladowego z dodatkową porcją ciemnego kakao, który świetnie komponuje się z całością. Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to ta babka sernikowa zdecydowanie jest dla Was. ? Sam irlandzki likier można zastąpić również innym, który znajdziecie pod ręką – karmelowy lub kawowy również świetnie w tym przepisie się nadadzą. Jeśli zaś lubicie mniej wytrawne smaki, to samą babkę możecie udekorować polewą z mlecznej czekolady. Mam nadzieję, że ta babka sernikowa spotka się z Waszym uznaniem i zagości u Was w te Święta lub nawet przy innej okazji, bo po co ograniczać się do pieczenia bab tylko na Wielkanoc? ?
Babka sernikowa z likierem Baileys Łukasz W moim domu na Święta nigdy nie może zabraknąć dwóch ciast: sernika i babki. Obok mazurka to absolutny must have na wielkanocnym… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 12-14
Czas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 1,5 godziny 1,5 godziny
SKŁADNIKI
Masa serowa:
- 700 g tłustego twarogu (można użyć już zmielonego w wiaderku)*
- 100 ml likieru Baileys (można użyć również innego likieru np. kawowego lub karmelowego)
- 1 mocne espresso (30 ml)
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy (35 g lub taka sama ilość mąki ziemniaczanej - 2 łyżki)
Ciasto czekoladowe:
- 100 g czekolady gorzkiej dobrej jakości (min. 70% kakao)
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka kakao (użyłem ekstra ciemnego)
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady gorzkiej dobrej jakości (min. 70% kakao)
- 30 g masła
PRZYGOTOWANIE
Ciasto czekoladowe
- Do rondelka wrzuć połamaną czekoladę, masło, cukier, mleko oraz kakao. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż do roztopienia się składników i rozpuszczenia cukru. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Do wystudzonej masy kolejno wbij jajka i wymieszaj całość trzepaczką. Kolejno dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie całość wymieszaj.
Masa serowa
- Twaróg zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub zmiksuj w malakserze razem z jajkami i likierem, aby powstała gładka masa, a następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj krótko ponownie. W przypadku sera z wiaderka połącz wszystkie składniki od razu blenderem.
- Nieprzywierającą formę na babkę o średnicy ok. 20 cm posmaruj odrobiną masła. Jeżeli używasz zwykłej metalowej formy, posyp ją również mąką.
- Przelej do środka masę serową, a następnie delikatnie za pomocą łyżki wyłóż na wierzch ciasto czekoladowe, zostawiając ok. 1-2 cm odstępu od rantu formy (ciasto urośnie).
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 75-90 minut do suchego patyczka. Następnie odstaw w formie do całkowitego wystudzenia.
Polewa czekoladowa
- Wystudzone ciasto obróć na talerzu i przygotuj polewę.
- Czekoladę roztop razem z masłem w kąpieli wodnej, a następnie polej nią babkę. Wierzch ciasta możesz dodatkowo udekorować, aby nadać mu świątecznego charakteru.
- Ciasto wstaw na przynajmniej godzinę do lodówki, aby polewa stężała, a następnie krój na porcje.
UWAGI
*Jeśli wybierasz twaróg w wiaderku, to pamiętaj, aby był to w 100% twaróg. Nie może być również rzadki, bo wtedy ciasto czekoladowe opadnie na spód formy.