Babka migdałowa bez mąki pszennej

Pyszna babka dla fanów diety bezglutenowej i marcepanu, przygotowana w całości z mąki migdałowej. Gotowe mielone migdały, można kupić w sklepie. Można również zmielić migdały bez skórki lub płatki migdałowe. Ciasto zawsze się udaje, jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Babka doskonała na świąteczny deser lub jako słodka przekąska dla całej rodziny 🙂 Polecam również zdrowe ciasto z płatków owsianych, ciasto migdałowe bez mąki, ciasteczka migdałowe 

Zdjęcie - Babka migdałowa bez mąki pszennej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 200 g migdałów bez skórki lub mączki migdałowej
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 3 jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieram z cukrem na jasny, puszysty krem. Stopniowo dodaję po jednym jajku. Po każdym chwilę ucieram, do dokładnego połączenia. Dodaję mąkę migdałową, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko krótko, ale dokładnie mieszam. Małą tortownicę smaruję masłem i grubo posypuję zmielonymi migdałami. Ciasto wlewam do foremki. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Ciasto daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 35 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy się mocniej przyrumieni. Przed wyciągnięciem ciasta, należy zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków. Ciasto zostawiam do przestudzenia. Schłodzone ciasto, wyciągam z foremki. Udanych wypieków 🙂 Uwagi – ciasto ma tendencje do przyklejania się do foremki. Należy dokładnie posypać natłuszczoną foremkę lub wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.

Zdjęcie - Babka migdałowa bez mąki pszennej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka migdałowa bez mąki pszennej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło wpisu magazyn Kuchnia 1/2017

Kategorie przepisów

Podobne przepisy